Комисија одобрила два референдумска питања опозиције

Национална изборна комисија (НВБ) одобрила је два од пет референдумских питања, које је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, кандидат за премијера опозиционих странака МСП-Дијалог-ЛМП, поднео у понедељак. То значи да ускоро може почети прикупљање 200.000 потписа потребних за покретање референдумског процеса.


Међу питањима која је Гергељ Карачоњ поставио су и планирана изградња кинеског Универзитета Фудан у Будимпешти, концесија на 35 година за мађарску мрежу аутопутева, приступање Мађарске Европском јавном тужилаштву (ЕППО), продужење периода помоћи за незапослене и бесплатни тестови на ковид, за особе старије од 60 година.


Изборна комисија је, међутим, сматрала само прво и последње питање прихватљивим за референдум. Стога, мађарски држављани могу одлучити да ли држава треба да плати трошкове изградње кампуса кинеског Универзитета Фудан у Будимпешти и да ли они који остану без посла треба да примају накнаду за незапослене 270 дана уместо садашњих 90 дана.


„Драго ми је што у ова два питања НВБ није стала на пут вољи бирача, али мислим да разлози за одбијање друга три питања нису били основани, па ћемо се обратити Врховном суду Мађарске. Потребан нам је референдум који штити нашу будућност”, прокоментарисао је Карачоњ на Фејсбуку одлуку Изборне комисије.