Компанија "Ryanair" отказује бројне летове

Ирски нискобуџетни авио превозник Ryanair намерава да обустави неколико летова на линији с Мађарском због новог пореза на екстрапрофит и покуша да оспори казну која му је изречена због пребацивања тог трошка на путнике.Ryanair ће отказати све летове на линијама према осам од 53 одредишта, а смањиће њихов број на линијама према седам одредишта, каже директор ирске компаније Michael O’Leary.


- Мађарски порез на ‘прекомерну добит’ губиташком сектору авио превоза само је нанио штету мађарском туризму, повезаности, промету и радним местима, као што доказују и озбиљни резови у нашем зимском распореду за Будимпешту - рекао је O’Leary.


Смањени број летова директан је одговор ове компаније на “смешни порез на прекомерну добит”, нагласио је шеф ирске компаније.


Мађарска влада увела је у јулу порез на екстра профит компанијама у више сектора, укључујући енергетски, банкарски, осигураватељски и сектор телекомуникација. Авио превозници морају држави платити око 10 еура за сваку карту с поласком са аеродрома у Мађарској.