Конституисан нови сазив Парламента

У Будимпешти је данас конституисан нови сазив парламента у којем већину места имају Фидес премијера Виктора Орбана и Демохришћанска странка. Мађарски посланици положили су заклетву, а конститутивну седницу парламента отворио је председник Мађарске Јанош Адер.Посланици опозиционе Демократске коалиције (ДK) и партије Моментум напустили су седницу одмах након церемоније полагања заклетве. Мате Kочиш, председник посланичке групе владајућег Фидеса, реагујући на поступак посланика ДK и Моментума, навео је на Фејсбуку да је рад регулисан мађарским Уставом и парламентарним законом и да је посланик који не поштује закон и брине само о томе да прими плату, недостојан свог посланичког места, преноси МТИ.


Партија Моментум се уочи седнице огласила на Фејсбуку поруком да су њени посланици положили „алтернативну заклетву“ и да ће служити "читавом друштву, а не малој привилегованој елити“.


Владајућа коалиција коју чине Фидес и Демохришћанска странка има 135 од 199 места у парламенту, Демократска коалиција 15, док Јобик, Моментум и социјалисти имају по 10 места. Радикална странка Наша домовина, која је први пут прешла парламентарни цензус 2022. године, освојила је шест мандата, као и Парбесед.


Зелена странка ЛМП има пет места, док немачка мањина има једно место, а очекује се да ће једно место припасти и независном посланику.


Заклетву су такође положили и портпароли националних мањина, које због своје малобројности нису у могућности да у Парламенту имају посланике са правом гласа. Српски портпарол ће, према ранијој одлуци Скупштине Самоуправе Срба у Мађарској, по трећи пут бити Љубомир Алексов.