Консултације Будимпеште и Варшаве

Пољска се, као и Мађарска, противи новом прелиминарном договору између Немачке као председавајуће Европске уније и Европског парламента, о везивању расподеле буџета ЕУ државама чланицама за „политичке и идеолошке критеријуме“, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.


Сијарто је на свјој Фејсбук страници саопштио да је разговарао телефоном са својим пољским колегом Збигњевом Рауом и министром рада, развоја и технологије Јарославом Говином. Рекао је да су се сложили да се ова проблематика не односи на „новац бриселских бирократа, већ на средстава европског народа, укључујући Пољаке и Мађаре“.


"Ни мађарска ни пољска влада не могу дозволити да било ко веже исплату европских средстава за субјективне идеолошке услове, односно да се новац ЕУ користи за политичку уцену“, рекао је Сијарто.


Додао је да су он и његови пољски партнери уверили једни друге да ће и даље бити на досадашњем становишту и да ће и убудуће подржавати једни друге по овом питању. Мађарска и Пољска не само да не прихватају, већ и одлучно одбацују критике стања демократије у својим земљама, рекао је Сијарто, који тврди да су владе у Будимпешти и Варшави добиле јасне мандате и очекивања својих бирача.