top of page

Кон: Добар део Србије не поштује мере

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да се у добром делу Србије епидемиолошке мере уопште не поштују, наводећи да је реч о људима који су на одмору, који уопште не носе маске и бораве у великом броју на одређеним просторима.


Предраг Кон је данас изјавио да се епидемиолошка ситуација у Србији стабилизовала на ниском нивоу, али да је у Београду у четвртак и петак јасно уочено поновно повећање броја пацијената који се јављају у ковид амбуланте.


„На срећу, код људи који се у последње време јављају се не проналази ковид, али то показује да полако почињу да се појачавају акутне респираторне инфекције, којих ћемо у наредном периоду имати и то ће отежати рад медицинским службама. Ситуација је несигурна и неопходно је строго водити рачуна да се не погорша и остане на прихватљивом нивоу. Ако успемо да дочекамо октобар без повећања, да остане овако, прихватљиво ниско, онда смо већ у новој сезони, сезони вакцинације против грипа, за коју треба да се припремимо”, навео је Кон за РТС.

"То је нешто што не може да остане без последица. До повећања броја заражених може доћи и због повратка грађана из иностранства. Улазимо и у период респираторних инфекција, које уобичајено крећу од школа, а у овом случају могуће је да крену и из радних колектива. Превозна средства су погодна за ширења вируса и не треба благонаклоно гледати на некога ко не носи маску у превозу. То је јасан, свестан бојкот мера”, истакао је Кон.

Он каже да се за сада не може повезивати скок оболелих са почетком школске године, јер је урађено све да у школама не дође до преноса. Школе се неће затварати, једино у случају да дође до масовног заражавања у општој популацији.

Кон је истакао да је чињеница да деца од 15 до 19 година највише оболевају, али да нема тешких случајева, што ствара привид да је ковид лако обољење.

bottom of page