top of page

Кон: Корона вирус имаћемо и на јесен

Др Предраг Кон каже да према масовним јавним окупљањима треба имати нулту толеранцију, јер је корона вирус још у циркулацији. Он је на ТВ Прва рекао да га забрињава претерано опуштање када је реч о спровођењу превентивних мера и политичко превирање због масовних окупљања на којима се, наглашава, драстично повећава ризик од преношења коронавируса.


„Бројке су добре и све што гледамо јесте добро, али понашање није у складу са оним што је тренутна ситуација. Ми сасвим сигурно још имамо вирус у циркулацији”, рекао је Кон, преноси Танјуг.


Задовољан је што нема пораста оболелих после одлуке о отварању теретана, козметичких и фризерских салона, а задовољан је и функционисањем јавног превоза, јер у аутобусима нема старијих од 65 година. Подсетио је да постоји забрана окупљања више од 50 особа и истакао да санкционисање није питање за стручњаке.

Кризни штаб је данас дефинисао правила која се тичу путовања и уласка у земљу, а Кон каже да је приликом отварања граница веома значајно да постоје одређене мере које ће спречити ширење вируса. Онима који буду долазили у Србију, каже Кон, биће потребан ПЦР тест не старији од 72 сата, што је влада Србије у међувремену и усвојила. Навео да у случају да српски држављанин улази у Србију, иде у самоизолацију 14 дана, а ако плати тестирање та мера се укида.

Кон каже да треба да се одреди цена тестирања, јер у ону која се помиње у јавности од 6.000 динара не улази услуга. Он је рекао да у Србији постоји 12 лабораторија за ПЦР тестирање, а да приватници могу да раде брзе тестове или да докажу да могу да раде ПЦР тестове.

Упитан о ставовима доктора Бранимира Несторовића који је рекао да треба сви да се заразимо сада када је вирус слаб, Кон каже да се епидемиолози залажу за „тиху прокуженост”, те оценио да се у јавности ствара утисак да они имају супротан приступ од Несторовића, али да се заправо не разликују, а да их медији „бацају у сукоб” својим извештавањем. Навео је да нема доказа да је вирус ослабио.

„Медији нас бацају у сукоб са насловним странама које нас стављају једне поред других као да смо у рату”, каже Кон и додаје да заправо то све збуњује јавност. Када се, каже, слуша пажљиво Несторовић, јасно се види да "он нигде озбиљно не греши". Кон је уверен да ћемо корона вирус имати и на јесен.

Comments


bottom of page