Кон: Нове мере могуће почетком августа

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се епидемиолошка ситуација погоршава и болнице почињу да се пуне пацијентима и да је потребно придржавање мера које су и даље на снази и наставити вакцинацију.


Он је за РТС рекао да ће првог августа, када очекује седница Кризног штаба за бору против короне, ситуација бити другачија и да ће вероватно бити донете нове мере.


„И даље ће се, на жалост, број заражених повећавати, не можемо дочекати четвроцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада, то мора сваком да буде јасно”, навео је Кон и нагласио да су мере против короне и даље на снази и треба да се поштују, наводећи да „искуство ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства”.


„Ако се не вакцинишемо имаћемо борбу са овим вирусом још јако дуго. Невакцинисање младих наставља директно ову пандемију”, рекао је Кон.


Према његовим речима, међу млађима, поготово код женских особа, јавља се отпор вакцинисању „због страха из једне тешке заблуде о томе да вакцина може да утиче на способност рађања”: „То никакве везе нема са истином”, истакао је Кон.


Он је рекао и да је етички потпуно неприхватљиво да се здравствени радник на вакцинише, не само због себе већ и због потенцијалне опасности за пацијенте.