Кон: Повратак грађана удар на здравство

После јучерашње одлуке Кризног штаба за сузбијање ковида-19 о спровођењу надзора над српским грађанима по повратку у земљу, још увек није потпуно јасно како ће се то чинити и које су казнене мере за особе које ту одлуку не буду поштовале.


Кризни штаб је најавио да нова мера ступа на снагу у петак у 18 сати, па се претпоставља да ће до тада епидемиолози све детаљно објаснити. То је важно због повратка наших држављана који се налазе на одмору у иностранству. Примаријус др Предраг Кон, епидемиолог београдског Завода за јавно здравље и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, каже да о тачним санкцијама за оне који се буду оглушили о спровођење ове мере још није било речи на Кризном штабу.

- Очекујемо да 50.000 људи недељно улази у државу. То је један велики удар на здравствени систем. Већ четири недеље говоримо да постоји епидемиолошки ризик да се из неке друге земље унесе корона. Морали смо да донесемо врло озбиљну одлуку у виду надзора над повратницима. Мислим да ће то тешко да се спроведе, али се тренутно механизми и начини спровођења мера додатно утврђују. Надзор подразумева да особа дође у земљу и добије упозорење о јављању лекару у року од 24 сата. То ће се радити на више начина. Разрађујемо који ће бити модели пријаве здравственом систему Србије. Људи ће се пријављивати у ковид амбулантама и заводима за јавно здравље. Тај начин пријављивања требало би да омогући  да што мање људи одлази у амбуланте. Постоје електронски механизми који тренутно функционишу, а који су базирани на самопроцени симптома вируса. Надзор не подразумева самоизолацију и карантин. Новом одлуком сада је обавеза појединца, уколико има повишену температуру или неке друге симптоме респираторне инфекције, да се јави у ковид амбуланту и да се прегледа. Питање самоизолације није могло да се уведе јер би се тешко спроводило. Зато је пронађено најоптималније решење у складу са законском регулативом – појашњава др Кон.

У јавности је, од када се појавио ковид 19, било доста спекулација о томе да ли су подаци који се објављују тачни и да ли се прикрива број стварно умрлих. Зато је др Кон одлучио да спроведе својеврсну анализу како би се утврдили најпрецизнији подаци о томе. Он истиче да анализа није потпуна јер су обухваћени подаци само до јуна, али да је дала одговоре на питање смртности због ковида 19. Анализиране су потврде о смрти грађана, које се издају матичарима, али и други део потврда које су неопходне да би се неко сахранио. То су обрасци које попуњавају лекари и који пролазе кроз систем, да би на крају стигли и до завода и института за јавно здравље.

– Ти подаци су најпоузданији у нашој земљи. На основу анализе, од марта до јуна, од ковида 19 као основног и непосредног узрока смрти је 210 особа преминуло у Београду. Само један случај је био да је непосредан узрок смрти био ковид 19, а основни малигна болест. Забележено је 29 преминулих од вирусне пнеумоније, које ранијих година нису регистроване. У укупној смртности, рачунајући све који су умрли, а пратећи период од пет година уназад, утврдили смо да су у марту 92 особе више умрле у главном граду у односу на просек претходних година. У априлу је тај број износио 246, а у мају је 85 особа мање умрло него ранијих година. У јуну су поново преминуле 92 особе више него раније. Тог месеца је 3.235 становника престонице оболело од короне по пријавама грађана, а 127 је преминуло од ове болести. Треба да се зна да смо у јулу забележили велики удар и чињеница је да је највећи број људи преминуо у том месецу – напомиње др Кон.

Када је реч о ПЦР тестирању, у Београду је на овај начин тестирано 105.137 грађана, а на основу појединачних пријава смрти од заразних болести умрле су 302 особе. Од када се појавила корона у Београду, од ње је до средине августа оболело 7.246 становника престонице, где је ПЦР тестом идентификован вирус.

– Имали смо 751 особу са симптомима вируса, који није идентификован тестирањем. У јулу је више од половине до сада регистрованих људи оболело од короне и очекујемо да ће и у потврдама смрти број преминулих због короне бити знатно већи и да ће износити око 500. То су стварни подаци. И даље мислим да је неопходно да се у целој земљи уради ревизија историја болести свих преминулих. То ће бити велики посао али и велики допринос за будућност. У читавом свету ће се радити ревизије. То је битно због поверења људи у превентивну медицину – закључио је др Кон.