top of page

Кон: Тешко могућ ранији обим заразе

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оцењује да је скоро немогуће да се у Србији понови ситуација с ковид-19 каква је била у децембру, марту и априлу, али је додао и да је, што се тиче јесени, немогуће сада рећи да вируса неће бити.

„Београд је велики знак да се побољшава ситуација. Ситуација је неупоредиво боља него у децембру, марту и априлу. Усуђујем се да кажем да такав пораст (заразе) више није могућ, јер би морало да дође до велике промене вируса. Али, сада рећи да неће бити више ничега, неодговорно је”, рекао је Кон за ТВ Прва, преноси Танјуг.

Он је додао да је мало вероватно да ће на лето бити знатног пораста: „Недеље су у питању да спустимо вирус до тог нивоа да нема озбиљног ризика, да се мирно отварамо. Кад се мирно отворимо, неће бити класичних забрана, него ће све бити препуштено организаторима догађаја. Вакцинација је једини излаз”, објаснио је.


Он је додао да је Београд у стагнацији по броју оболелих: „Београд, који је предњачио у опадању броја оболелих, сада стагнира, док у мањим местима брже опада. Успоравање пада значи да је време још клизаво. Опуштање може довести до поновног повећања. Недеље нас деле од мирне ситуације. Покушавамо да избалансирамо мере тако да се и даље спушта оболевање, да вирус више нема потенцијал да се поново подигне. Сада смо у ситуацији, како сам рекао, да је вирус у нокдауну”, рекао је Кон.

За Кона, утакмице с публиком су неприхватљиво у овом тренутку: „Знам да је нестрпљење велико, али се мора сачекати. Непријатно ме погодило што је било публике на утакмицама. Чим се неко тако издвоји, креће лавина: 'Како могу они, а не можемо ми?' Онда се ствара атмосфера бојкота мера. Тренутно је присуство вируса три особе на 100.000, значи ако је на кошаркашкој утакмици Звезда - Будућност било 4.000 људи, постоји вероватноћа да нема вируса, али опет, постоји неки ризик. Када је то тако масовно као што је утакмица, то је за мене позив на бојкот”, нагласио је Кон.

Што се тиче организације свадби, све ће бити препуштено организатору: „Ако неко планира свадбу, мораће да размишља да ли су му гости вакцинисани или нису, прележали ковид-19 или нису, тестирани или нису. То ће бити морална обавеза организатора”, закључио је Кон.

bottom of page