Кон: Трећи талас и даље у успону

Да 95 одсто грађана носи маске, ништа друго нам не би требало, могли бисмо да радимо и да са маскама сачекамо вакцину, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да око 60 одсто грађана поштује заштитне мере.

Др Кон каже да се тек сада откривају правилности ширења вируса, док рецимо код других инфекција, нарочито код грипа постоје јасне правилности: „Ми смо сада у деветој недељи од почетка трећег таласа и за очекивати је било, по природном току, уз учешће превентивних мера, да дође до заравњења и опадања, али се то код нас још увек није догодило”, рекао је Кон на конференцији Кризног штаба.

Београд се, према његовим речима, које наводи Танјуг, одржава између 1.850 и 2.200 новозаражених на дневном нивоу, али тај број је и даље висок. За разлику од Београда који се јесте „заравнио”, у другим местима долази до раста броја заражених и јасно је да се, каже, све прелива из Београда у мања места, а ту се посебно издвајају Нови Сад, Крагујевац и Панчево.

Кон очекује да ће донете мере почети да делују током наредне недеље. Подсетио је да је медицински део Кризног штаба тражио ошртије мере, јер су сматрали да су биле адекватније ситуацији.