Корона мења визију будућности младих

Пандемија вируса корона обележила је 2020. годину, у потпуности променила образовањe, рад, кретањe и дружења и посебно погодила младу генерацију, а најновије истраживање Кровне организације младих Србије показује да велики број младих у Србији оцењује да је ковид 19 негативно утицао на њихову визију будућности.


Резултати студије „Живот младих у Србији: утицај ковид 19 пандемије”, урађене на узорку од 1.103 младих, узраста од 15 до 30 година, показују да је значајном броју младих било угрожено право на рад током пандемије, а трећина њих је имала или и даље има страх од губитка посла.


– У овом тренутку, свака пета млада особа страхује за своје радно место, а за будућност посла брине трећина њих. Занимљив је податак да млади из Београда и Војводине значајно више стрепе за посао, у односу на вршњаке из источне и јужне Србије и западне Србије. Генерално посматрано, млади из великих градова више стрепе за запослење него њихови вршњаци у мањим местима – истиче Стефан Ђорђевић из Кровне организације младих Србије.


– Више од половине младих оцењује да је пандемија негативно утицала на њихово школовање – чак четвртина није имала онлајн наставу, а посебно забрињава податак што је наставу од куће пратило свега 58 процента младих у насељима која броје мање од 10.000 становника. Свега шест процената испитаника сматра да је имало приступ образовању какав је неопходан за лични напредак, а чак 70 одсто младих сматра да ће последице пандемије бити негативне, односно да ће имати негативан утицај на њихове образовне резултате. Средњошколке и студенткиње су у просеку задовољније онлајн наставом у односу на мушкарце – додаје Ђорђевић.


Наш саговорник додаје да је чак 43 одсто младих страховало за здравље током ванредног стања, а трећини је тај осећај остао и касније. Стиче се утисак да се млади нису толико плашили за себе, колико за своје ближње – чак две трећине њих изјављује да је стрепело да не зарази своју породицу, односно њене старије чланове. Млади из великих градова и они са вишим степеном образовања више су стрепели од последица вируса корона по сопствено и здравље својих ближњих.

– Социјални карантин је приметно погоршао ментално здравље младих у нашој земљи – свака четврта млада особа осећала се „веома лоше” због изолованости од вршњака, трећина пријављује да се осећала „лоше”, тек свака десета млада особа каже да се осећала добро, док 6,6 процената њих каже да је кућни карантин поднео „јако добро”. Свака друга млада особа изјављује да је осећала снажну неизвесност и немоћ током ванредног стања, а анксиозност пријављује 43 процента њих. Забрињава податак да је једанаест процената младих доживело насиље – десет процената њих пријављује физичко, 60 одсто вербално, а 54 одсто онлајн насиље. Ако је судити према одговорима испитаника, изолација је лошије утицала на младиће него на девојке – истиче Стефан Ђорђевић.


– Оно што обесхрабрује јесте чињеница да млади и даље размишљају и планирају да оду из земље – свака трећа млада особа планира да се исели из Србије када се пандемија короне заврши, док 46 одсто о томе интензивно размишља, али за сада не планира – додаје саговорник из Кровне организације.