Корона обара станарине

Немогућност краткорочног издавања некретнина у туристичке сврхе, већ доводи до наглог повећања броја слободних, добро опремљених станова у центру Будимпеште, који се нуде за нешто мање износе. Стога ће, оцењују посматрачи, у наредном периоду закупци моћи да изнајмљују некретнине бољег квалитета, за мање новца.

Будимпешта је у протеклих неколико година била рекордер у региону по висини станарина, што је знатно отежавало живот онима који у мађарској престоници живе само од својих плата. Чини се да ће епидемија корона вируса и економска криза која је већ на помолу, успорити тај тренд, јер цене изнајмљивања станова бележе пад.


Према писању ИНДЕКСА, ове године ће власници станова морати да се боре за станаре, што се сматра значајном прекретницом на мађарском тржишту некретнина. То је резултат економске кризе изазване епидемијом корона вируса. Најамнине су достигле свој врхунац у фебруару, али се чини да сада ова сфера у Мађарској запада у кризу чак и у Будимпешти, где је потражња станова увек била највећа, па тако и цене.


Многи станодавци, упоредо са спуштањем висине кирија, сада пристају и на друге погодности за заинтересоване закупце, као што је тражење само једне месечне кирије на име кауције, уместо досдашње две.


У јануару је власник просечног стана у Будимпешти тражио месечно око 170 хиљада форинти (465 евра) на име издавања, што је у марту смањено за око 10.000 форинти. Стручњаци кажу да је потражња сада много мања од понуде, па је потребно дуже тражити станаре. Стога је повећање цена најамнина заустављено у фебруару, а од марта је почело да опада.