Корона приближава власт и опозицију

После јучерашњих оптужби опозиције да влада занемарује лоаклне самоуправе током актуелне борбе против епидемије корона вируса, гладоначелници Будимпеште и Капошвара, као и представник Удружења градова, позвани су на седницу владе и разговоре о сарадњи.

Влада сматра локалне самоуправе партнерима у борби против корона вируса, изјавио је данас шеф Кабинета Мађарског премијера, министар Гергељ Гуљаш. У прилог томе је на конференцији за новинаре рекао да су градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ и градоначелник Капошвара Карољ Сита, заједно са председником Удружења градова са жупанијским правима, присуствовали данашњој седници владе, на којој се разговарало о мерама против епидемије корона вируса. "Супротно неким изјавама које се ових дана могу чути, влада локалне органе власти сматра партнерима, посебно у напорима заштите од корона вируса. Сарадња с локалним већима је неопходна да би напори били ефикасни", додао је Гуљаш. Овакво министрово обраћање уследило је након јучрашњих критика које су се могле чути из седишта опозиционих странака, од којих су најгласнији били социјалисти и Демократска коалиција. Лидери ових странака су, на одвојеним видео конференцијама за штампу, оптужили владу да у локалним самоуправама и опозиционим странкама не гледа партнере за борбу против епицемије, већ супарнике.


Повод за незадовољство на локалном нивоу била је и одлука владе да одузме порез на аутомобиле месним самоуправама и усмери га у фонд за одбрану од корона вируса. Премијер Орбан је такође, иницирао и увео бесплатно паркирање у целој земљи, што је са финансијског аспекта погодило искључиво локалне самоуправе, у којима је у великом броју случајева на власти опозиција. Влада је раније најавила ће општинским одборима за одбрану од епидемије руководити градоначелници, али је тај предлог убрзо повучен.

Гуљаш је напоменуо да ће учинак делимичног полицијског часа који је увела влада, бити ослабљен за викенд, због чега је било неопходно разговарати са градоначелником Будимпеште и представницима Удружења градова. Он је при том додао да су оба партнера била конструктивна приликом разговора и да политичке препирке не би биле примерене актуелном тренутку. Позвао је све политичке субјекте на сарадњу, без обзира на разлике у мишљењима, у циљу успешније борбе против епидемије. Карачоњ је на видео конференцији за новинаре рекао да епидемија захтева сарадњу на нивоу целе земље. Поздравио је дијалог који је успостављен између владе и локалних власти и рекао да ће Будимпешта учинити све што може како би се примењивале заједничке одлуке. Такође је позвао грађане да остану код својих кућа. Управа Будимпеште и њене општине допринеле су напорима на превенцији и припреми решавања за могућу економску и социјалну кризу када се епидемија заврши, рекао је Карачоњ. "Општине се суочавају са горућим задатком ребаланса својих буџета", рекао градоначелник Капошвара Карољ Сита. Он каже да су буџети рађени у „мирнодопским временима“ и намењени за финансирање инвестиција, повећање плата и друштвених догађаја.


„Сада морамо да преусмеримо ресурсе на превенцију и оживљавање привреде. Ребаланси ће трајати најмање месец дана, пре него што локалне самоуправе буду започеле разговоре с владом о финансирању општина из централне благајне", рекао је Сита.