Кочиш о новој структури владе

Структура нове владе одражава очекивања бирача и националне интересе Мађарске, рекао је шеф посланичке групе владајуће странке Фидес у парламенту, Мате Кочиш. Састав је, како је нагласио, усмерен на превазилажење изазова са којима се Мађарска суочава и прилагођавање глобалним променама.На општим изборима у априлу, Мађари су гласали за грађанску управу, мир, безбедност, подршку породицама и подржавање смањења цена комуналних услуга и пореза, рекао је Мате Кочиш у дебати о предлогу Закона о министарствима. То је оно за шта је савез предвођен Фидесом добио још једну двотрећинску већину, а ова питања се морају узети у обзир приликом одређивања начина на који нова влада функционише, истакао је он.


Према Кочишу, владајуће странке стављају безбедност мађарског народа на прво место и тај фактор он сматра најважнијим у структури владе. Рекао је да ће се, према предлогу закона, нова влада састојати од министарстава пољопривреде, унутрашњих послова, грађевинарства и инвестиција, одбране, правде, културе и иновација, спољних послова и трговине, финансија, технологије и индустрије, као и од Кабинета премијера, који је и до сада имао ранг министарства.


Осврћући се на изазове са којима се Мађарска суочава, Кочиш је рекао да ће пољопривредни сектор морати да издржи глобална повећања цена, као последицу рата. Мађарској је потребно Министарство пољопривреде које даје приоритет домаћој производњи хране, конкурентности и квалитету, рекао је.


Ново Министарство културе и иновација ће се фокусирати на питања која се односе на будућност и извршаваће задатке потребне за спровођење социјалне политике 21. века, док ће Министарство технологије и индустрије бити слично бившем министарству за иновације и технологију, али са новим и проширеним надлежностима.


Посланици су јуче, са 124 гласа за и 39 против, усвојили закон којим се побројано једанаест министарстава у влади. Једна од новина је и што овај акт одваја Министарство грађевинарства и инвестиција од Кабинета премијера.