top of page

Ко брише Високе Дечане са Гугла?

Ознака за локацију манастира Високи Дечани поново је померена на апликацији Гугл мапе, овога пута до кружног тока у Дечану, а из овог манастира поручују да је сваком познаваоцу ИТ технологија јасно да није реч о случајној грешци, већ о отвореној провокацији.


„Није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози”, наводе из манастира Високи Дечани, преноси Танјуг.


Најновији пример брисања имена срп-ског православног манастира Високи Дечани из 14. века, који је на листи светске културне баштине UNESCO-а је отворена провокација која се понавља већ трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори Гугл мапса за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације, поручују из Високих Дечана, преноси Кос.сев. Овим не само да се отежава приступ манастиру, већ се, како наводе, показује да један манастир може „преко ноћи да буде избрисан са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета”.


„Претходних година су нас намерно измештали код Лесковца, ван Косова и Метохије, други пут су уместо манастира ставили назив кос. албанског хотела који је четири километра даље, а сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечане”, подсећају из манастира Високи Дечани.


Из Високих Дечана поручују да посетиоци тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика зато што локалне власти „упорно одбијају да поставе адекватне знаке о једном од најзначајнијих историјских објеката на Косову и Метохији, који је и под заштитом УНЕСКО-а”.


„Посетиоци неретко залутају у споредне улице и једини прави знак стоји непосредно близу манастира, на месту где га чувају саме снаге КФОР-а. То све говори о односу локалних власти према манастиру”, поручују.


Из Високих Дечана наводе да је све то показатељ степена угрожености манастира, али и целе баштине СПЦ на КиМ и неопходности његове свеобухватне заштите ''од оних који би преко ноћи да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји седам векова”.

bottom of page