top of page

Ко шаље лажне имејлове у име МУП-а?

Министарство унутрашњих послова Србије упозорило је грађане и компаније да се појавио разарајући програм „тројанац”, који се шири електронским порукама послатим са наводне имејл адресе МУП-а invitations@mup.gov.rs, и наглашава да такву поруку, уколико је приме, не отварају.МУП је у саопштењу позвао компаније и грађане да, уколико добију такву електронску поруку, то пријаве Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала на имејл адресу vtk@mup.gov.rs.


У лажном имејлу пошиљалац се представља као директор полиције и примаоца поруке позива да дође у полицију, везано за наводну истрагу која се води против њега, као и да у прилогу поруке погледа послата документа и по потреби ангажује адвоката, објашњавају из МУП-а.


Како се наводи, реч је о поруци која се шаље са ВПН сервиса у иностранству преко којег се лажно представља да се имејл шаље са адресе Министарства унутрашњих послова, а прилог чини фајл „pdf.iso”, који у себи садржи малициозни „тројанац” који детектује 22 антивирусна алата.


Министарство унутрашњих послова апелује на грађане и фирме да не отварају прилоге овакве електронске поште са непознатих адреса, али ни са познатих када њихов садржај указује на нешто што није уобичајено.


Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, предузима све мере и радње усмерене на идентификацију локације и починилаца ове фишинг кампање, наведено је у саопштењу, преноси Танјуг.

Σχόλια


bottom of page