top of page

Крагујевац: Вишак 970 радника у Фијату

Фијатовим радницима који се нису пријавили за одлазак на рад у Словачку, 22. јула биће исплаћена договорена отпремнина по основу технолошког вишка, каже представник радника Ђорде Милојевић.Он је новинарима рекао да је информацију да ће радницима који се до петка нису пријавили за одлазак у иностранство бити исплаћена отпремнина 22. јула, добио од надлежне особе у Влади Србије која је задужена за питања Фијатових радника.


Милојевић је рекао да је био веома слаб одзив за пријављивање за Словачку, као и да су се неки раније пријављени и одјављивали како би узели отпремнине и напустили Фијатову фабрику у Kрагујевцу. Он је рекао да нема званичну информацију колико је још радника технолошки вишак, али истиче да има незванична сазнања да се ради о 950 радника, који се нису пријавили за Словачку. За њих су у преговорима са државним органима обезбеђене отпремнине од 790 евра по години стажа.


Претходно су 492 радника напустила фабрике ФЦА и “Фијат пластик” уз одговарајуће отпремнине. Милојевић је рекао да је и он био у тој групи радника који су узели отпремнине и којима је уговор о раскиду радног односа послат на кућну адресу. Он је рекао да ће сутра отићи у фабрику “ФЦА” по радну књижицу и остала документа која су потребна како би се радници пријавили на евиденцију Националне службе за запошљавање.


Милојевић је рекао да је, као и доста његових колега из ФЦА, свој ЦВ предао у војној фабрици “Застава терво” у Kрагујевцу која је заинтересована да прими одређени број радника. Он каже да је тим поводом у уторак позван на разговор у “Терво”. Милојевић је потврдио да је са представником синдиката “Независност” у ФЦА Игором Анђићем недавно обишао “Застава терво” и упознао се са условима рада. Он је оценио да су услови у којима се производе војна возила “катастрофални”.

Comentários


bottom of page