top of page

Крах преговора министра и универзитета

Министар за иновације и технологију (ИТМ) Ласло Палковић најавио је да ће одбити захтеве Универзитета за позоришну и филмску уметност, што значи да су шансе за компромис о новом моделу организовања ове високошколске установе сада сведене на нулу.Мађарска влада је раније објавила да намерава да примени нови модел функционисања Универзитета за позоришну и филмску уметност (СЗФЕ), тако што би њиме управљала посебна државна фондација. Међутим, ти планови су наишли на противљење, јер професори и студенти СЗФЕ-а страхују од губитка аутономије и веће владине контроле.


Палковић је јуче примио представнике СЗФЕ-а у министарству, а захтеви вршиоца дужности ректора, његовог заменика и представника студената, заснивали су се на пет тачака: именовање изабраног ректора (одлука је на чекању код владе); оснивачка права не смеју се пренети на фондацију; управљачко тело треба да остане независно од фондације; право универзитета да именује три члана Управног одбора; држава не сме да повуче средства за финансирање универзитета.


Вођа студентске организације СЗФЕ-а Михаљ Чернаи објаснио је након разговора да је до сада улога владе била гарантовање аутономије универзитета у законским оквирима. Међутим, према министру Ласлу Палковићу, захтеви СЗФЕ-а значили би велики корак уназад, тако да он не може да прихвати ниједну понуђену ставку. Објаснио је да очување постојећег система „није добро“, али је напоменуо да СЗФЕ „не треба да брине да ће атуономија универзитета бити укинута“.


Палковић је рекао да су разговори „прерасли у политички догађај, иако је примарна тема било даље функционисае универзитета". Такође је рекао да је готово сигуран да споменутих пет тачака нису написали студенти и да у њима није видео "ништа конкретно".


Током разговора, стотинак студената СЗФЕ-а демонстрирало је испред зграде министарства, са порукама да је угрожена слобода универзитета и да желе да спрече промене које планира влада. Они су такође истакли своју оцену да је председник Мађарског позоришног друштва (МТТ), које подржава влада, Атила Видњански, лагао када је известио јавност о паду квалитета образовања на СЗФЕ-у.


Иако Палковић тврди да ће нови модел функционисања овог универзитета донети "модерније образовање светског нивоа" и веће могућности за студенте, у тој високошколској установи и даље верују да је прави циљ ове замисли ограничавање њихове слободе.

Comments


bottom of page