Краћа радна недеља као део кампање

Смањење броја радних дана у недељи често се сматра кључем здравије равнотеже између пословног и приватног живота, па је та идеја све популарнија широм света. Да ли би оваква пракса могла да заживи и у Мађарској?


Политичка странка Моментум је прва у Мађарској, пред изборе следеће године, у свој програм укључила увођење четвородневне радне недеље. Говорећи за портал 168.hu, економиста Мартон Иљеш, одговоран за економску политику странке, рекао је да би то у великој мери користило запосленима, за разлику од важећих прописа који снажно фаворизују интересе послодаваца. Навео је два примера: један је Закон о прековременом раду, који омогућава послодавцима да годишње одреде 400 додатних сати радницима, од којих 250 једнострано. Други пример је изненађујуће низак удео послова са скраћеним радним временом на мађарском тржишту рада.


Иљеш је додао да је уобичајена 40-часовна радна недеља неприкладна за многе, укључујући студенте, родитеље са малом децом и оне који пружају кућну негу родбини. Он предвиђа да би план о 32-часовној радној недељи могао да буде уведен постепено, од 2030. године, најпре у сектору јавне управе.


Иљеш је нагласио да, наравно, неће бити могуће свуда кориговати распореде запослених према истој шеми. На пример, у пољопривредном сектору постоје мање интензивни периоди, док се са друге стране очекује да аутоматизација утиче на мање оптерећење у великом броју делатности у индустрији.


Према Миклошу Анталу, екологу и члану истраживачке групе која проучава могућност и ефекте смањења радног времена у Европи, 32-часовна радна недеља могла би да постане пракса на континенту до 2030. године. Објаснио је да би ово смањење могло да поприми и облик петодневне радне недеље, али са више дана одмора, како би се годишњи просек приближио броју од четири дана током недеље.


"Што се тиче ефеката такве мере на друштво, то би могло помоћи у постизању равнотеже између радног времена мушкараца и жена. Будући да жене генерално обављају више неплаћених послова (нпр. рад у кући) од мушкараца, ако би припадници јачег пола проводили мање времена на својим радним местима, могли би више да помогну код куће, скидајући део терета са плећа својих супруга", рекао је Антал.