top of page

Кремљ: Нуклеарно оружје у Пољској било би провокација

Кремљ је оштро реаговао на тврдње заменика пољског премијера да је та земља отворена за прихватање америчких пројектила. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да би Москва распоређивање било каквог нуклеарног наоружања у Пољску видела као тешку провокацију, након што су из Варшаве стигле информације о тој могућности.


У разговору за француски ЛЦИ, Песков је рекао да би такав потез сасвим сигурно изазвао реакцију Русије, алудирајући на руске нуклеарне способности: „За нас би то била велика претња. У том случају постављање нуклеарних пројектила на западну границу било би неизбежно”, истакао је портпарол Кремља, додајући да је Русија врло одговорна нуклеарна сила.

Песков се обратио након што је заменик пољског премијера Јарослав Качињски (иначе сива еминенција пољске власти и вероватно најмоћнији човек у држави) пре неколико дана немачким медијима рекао да је Пољска отворена за распоређивање америчког нуклеарног наоружања, подсећа Јутарњи. Он је додао и да би то имало смисла у виду значајног побољшања сигурности и могућности одвраћања опасности на источном крилу НАТО-а. Раша тудеј (РТ) пише да је Песков рекао да би такав потез појачао тензије усред украјинске кризе те изазвао "дубоку забринутост".

Но, Качињски није једини, а ни први с таквом идејом. Слична прича појавила се 2020. када је предлог стигао из Сједињених Држава да се репозиционирају нуклеарни пројектили који се налазе у Немачкој и поставе у Пољску. РТ истиче како позиционирање нуклеарног оружја не би било у складу с НАТО регулативама у којима се наводи да Савез "нема намеру, план ни разлоге да поставља нуклеарно наоружање на територијама нових чланица". Та уредба донета је 1996., а Пољска је у НАТО ушла тек три године касније, тако да није могла да учествује у размештању нуклеарног наоружања које се налазило у Турској, Италији, Белгији, Немачкој и Холандији.


Иначе, америчко нуклеарно оружје у Европи састоји се искључиво од нуклеарних бомби Б61 које могу, између осталих, носити амерички бомбардери Б-2 Спирит, Б-1 Lancer и Б-52 Stratofortress и борбени авиони Ф/А-18, Panavia Tornado, а ускоро и Ф-35А.

Comments


bottom of page