Кризни штаб се ограђује од др Несторовића

"Треба обратити пажњу на јачину изговорене речи у јавности", рекао је др Предраг Кон из Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, пошто се заједно са осталим својим колегама оградио од става др Бранимира Несторовића, такође члана штаба. Несторовић, наиме сматра да становништво треба да изађе на улице и зарази се вирусом, да би се касније стекао колективни имунитет.Члан српског Кризног штама за сузбијање епидемије вируса корона, контроверзни доктор Бранимир Несторовић, који је до сада у више наврата шокирао јавност својим изјавама и препорукама везаним за епидемију, препоручио је свима да изађу напоље и заразе се корона вирусом, "како бисмо стекли колективни имунитет".


Ово није први пут да Бранимир Несторовић има другачије ставове од осталих чланова Kризног штаба, па је тако на почетку епидемије препоручивао грађанима да слободно иду у Трст и Милано у шопинг, тврдио да вирус не напада жене и збијао шале на рачун ове опасности, указујући на то да је вирус потпуно безазлен.


Од најновије изјаве др Несторовића, најпре се оградио његов колега из Кризног штаба, др Предраг Кон, а потом и др Дарија Kисић Тепавчевић и др Бранислав Тиодоровић.

– Све што је рекао Несторовић то је његов став, клиничарима је увек теже у смислу да морају да дијагностикују и лече. Ми епидемиолози сагледавамо укупну популацију и пратимо шта се у популацији дешава, а ту има неочекиваних ствари – рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Сличан став поновили су Предраг Kон и Дарија Kисић Тепавчевић, који су се такође оградили од Несторовићеве изјаве инсистирајући на разлици у сагледавању болести између епидемиолога и клиничара.

– Kод било ког заражавања не можете знати какав ће бити исход. Можемо као лекари да промишљамо и расправљамо, али то не може јавно да се саопштава. То је моје дубоко лично убеђење – рекао је Предраг Kон јуче за Н1. Он је дан раније на конференцији за медије Kризног штаба поводом Несторовићеве изјаве казао и да клиничари можда могу тако да причају (идите и заразите се), али епидемиолози не.

– Треба обратити пажњу на јачину изговорене речи у јавности – додао је Kон.

Дарија Kисић Тепавчевић била је нешто блажа у свом коментару истакавши да „није ништа неистина што је Несторовић изнео, осим што је он увек оптимистичнији“.

– Не бих рекла да су то супротна мишљења, али су различита. Али гледамо различите аспекте, али сви подаци које пратимо иду у добром правцу – казала је докторка Kисић Тепавчевић.

Да идеја да сада сви треба да се заразимо како бисмо постигли колективни имунитет „није мудра“, потврдио је и епидемиолог Зоран Радовановић.

– Овај предлог доктора Бранимира Несторовића да треба да пустимо све да се заражавају није нарочито мудра стратегија. У том случају опет бисмо имали ерупцију оболевања и дошло би до колапса система. А толики број оболелих би преносио болест и на старе. Много је боље да развучемо епидемију колико можемо мерама које се спроводе – казао је Радовановић.

Ипак, сви стручњаци који су део Kризног штаба на питања да ли постоје неслагања између њих, одговарају да постоји само размена различитих мишљења.