Критика мађарске забране извоза енергије

Одлука Мађарске да забрани извоз гаса од 1. августа након што је прогласила ванредно стање у енергетици, донета је без обавештавања Европске комисије и можда неће бити оправдана разлозима наведеним у правилима ЕУ, рекла је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон.Комесарка је у свом саопштењу за медије нагласила да план за ванредне ситуације у енергетици који је недавно објавила Мађарска, укључује и мере које ограничавају прекограничне токове гаса и других енергената на јединственом тржишту. Мађарска није обавестила Европску комисију о овим планираним мерама, истакла је она.


Као одговор на несташицу гаса широм Европе, мађарска влада је у среду саопштила да је усвојила план од седам тачака, који укључује забрану извоза енергије, укидање ограничења цена електричне енергије и гаса, поновно покретање производње електричне енергије на угаљ и повећање домаће производње гаса са 1,5 милијарди кубних метара на 2 милијарде годишње.


Кадри Симсон је истакла да је Европска комисија контактирала мађарске власти како би детаљније објасниле шта план за ванредне ситуације обухвата и како би се проценио утицај мера на суседне државе чланице ЕУ. Она подсећа да ЕУ има "снажан правни оквир за обезбеђивање сигурности снабдевања, у духу солидарности међу државама чланицама". Истиче да чланице имају одговорност да обезбеде сигурност снабдевања, али да проглашење ванредног стања и мере које произилазе из тога могу бити проглашене само у случају јасне претње прекида снабдевања и ако је Европска комисија обавештена о томе, тако да се суседне државе чланице могу информисати и консултовати.


„Појединачна национална ограничења која утичу на прекограничне токове гаса су неоправдана и могу само да погоршају проблеме у тренутној ситуацији на тржишту гаса. Према постојећим правилима о безбедности снабдевања, све државе чланице ЕУ такође подлежу обавези солидарности. То значи да су у обавези да помогну својим комшијама у случају хитне потребе, снабдевањем енергијом за заштићене купце", нагласила је она.


Истакла је да све мере које ограничавају трговину робом, укључујући било коју врсту енергената, унутар унутрашњег тржишта, морају бити ограничене на оно што је неопходно и строго сразмерне. Ограничења извоза на унутрашњем тржишту могу бити оправдана само на основу врло специфичних разлога, као што су заштита јавног реда и јавног здравља. Економски разлози никада нису легитимно оправдање", подвукла је она.


Кадри Симсон је такође истакла да је потребан јединствен и координисан приступ на нивоу ЕУ, уз поштовање правног оквира енергетске политике ЕУ и правила јединственог тржишта, да би се ефикасно одговорило на смањење испорука гаса из Русије. Европска унија већ месецима напорно ради на обезбеђивању спремности, а Европска комисија ће 20. јула изнети конкретне предлоге за јачање спремности ЕУ за ову зиму, додала је комесарка за енергетику.