top of page

Критика француског сава о суверенитету

„Очекујемо да ротирајуће француско ЕУ председавање прекине принцип примене двоструких стандарда и политичких уцена“, рекао је Тамаш Дајч, вођа владајуће Фидесове групе ЕП, на маргинама пленарне седнице Европског парламента, посвећене програму француског председавања.


Тамаш Дајч

Дајч је истакао споменута средства утицаја непоштена и нелегитимна и да би могла озбиљно да поткопају европске вредности. Он је рекао да француски програм садржи и „охрабрујуће и забрињавајуће компоненте“ у погледу будућности ЕУ и националних интереса Мађарске, али је упозорио да „француско председништво не греши када сматра да су сва питања политичке или идеолошке природе“. На пример, рекао је да „вакцине против корона вируса нису оцењене на основу њихове медицинске ефикасности у ЕУ“.


„Постојао је вишемесечни крсташки рат вођен најглупљим идеологијама против кинеских и руских вакцина, спречавајући европске грађане да се вакцинишу на време“, рекао је он.


Дајч је критиковао француског председника Емануела Макрона, предлагача програма, због „ранијег жестоког напада на земље чланице које су настојале да законито заштите своје границе од илегалних миграната”, додајући да „сада наглашава важност заштите спољних граница”.


По Дајчу, француски приступ, према којем национални суверенитет треба да буде замењен европским, трагичан је и неприхватљив. Он је, међутим, додао да је обезбеђивање спољног суверенитета заснованог на снажном суверенитету држава чланица кључно у смислу безбедносне и енергетске политике заједнице.


На тему енергетике, Дајч је рекао да се циљеви заштите климе не могу постићи без нуклеарне енергије: „Одржива и зелена енергија је питање чисте технологије, а не идеологије“, рекао је он.


Што се тиче економских компоненти француског програма, Дајч је рекао да Мађарска у потпуности подржава промовисање дигитализације, изградњу снажне европске инвестиционе политике и повећање економске тежине ЕУ.

bottom of page