Критике из ЕУ због споразума са Гаспромом

Мађарска влада критикована је на међународном нивоу због склапања нових споразума са Русијом у тренутку када Европска унија покушава да смањи своју зависност од агресивне земље, ризикујући да дође до енергетске кризе. Мађарско-руски гасни споразум је посебно на удару Немачке.Министар спољних послова Петер Сијарто саопштио је у среду да је постигнут договор са руским Гаспромом о додатним испорукама гаса, што је сутрадан изазвало оштре реакције земаља ЕУ, попут Немачке. Гаспром стално ограничава испоруке гаса Европској унији, пише NAPI.HU. Гасовод Северни ток је угашен у мају, а онда су средином лета Руси смањили количину испорученог гаса на 20 одсто. Поврх тога, од среде је на три дана обустављен транзит на гасоводу ка Немачкој.


Русија је прошле године испоручила више од 40 одсто гаса ЕУ и та чињеница подстакла је државе чланице да смање руске куповине након рата у Украјини. Иако би то могло довести до поремећаја у снабдевању енергијом у ЕУ, већина земаља тражи друге добављаче гаса. Иако је на снази петогодишњи гасни уговор са Гаспромом, Мађарска ће куповати додатни гас од Руса како би осигурала сигурност снабдевања, најавио је у среду Петер Сијарто.


Одлука Мађарске да купује 5,8 милиона кубних метара дневно није наишла на благонаклоност код политичара ЕУ. Пољски и балтички лидери критиковали су мађарску владу што је користила овај договор "за финансирање руске војске у рату у Украјини". Најкритичнији је био Данијел Фројнд, посланик немачке Зелене странке, који је рекао: „Орбанов политички опстанак зависи од Путинових испорука гаса. Имајте то на уму када следећи пут мађарски премијер уђе у зграду Савета ЕУ“, написао је он на Твитеру.


Золтан Ковач, државни министар за комуникације са ЕУ, није пропустио да одговори: „Економија и стабилност Немачке зависе од испоруке гаса из Русије, јер су немачки зелени попут Данијела Фројнда помогли да се убије нуклеарна енергија. Имајте то на уму када следећи пут Грин буде тражио ваш глас", рекао је Ковач.