top of page

Кријумчари људи би међу чуваре границе

Иако је свет усредсређен на рат између Русије и Украјине, опасност од илегалне миграције није нестала, већ се чак и повећала, каже државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари.Испраћајући припаднике 77. мађарског полицијског контингента на путу за Северну Македонију, Ретвари је подсетио да је ове године на јужној граници Мађарске спречено 178.000 покушаја илегалних прелазака. Поређења ради, ова цифра је износила 73.000 у првих девет месеци прошле године и 122.000 за целу годину.


Бенце Ретвари је истакао да је драстично порастао и број шверцера људи. Ове године је, до сада, ухваћено њих 1.350, у поређењу са 1.277 у целој прошлој години. Више од десет одсто затвореника у мађарским затворима, тамо се налази због кривичних дела везаних за кријумчарење људи, што је значајно оптеретило затворску службу и буџет државе, рекао је он.


Државни секретар каже да кријумчари људи виде претњу у формирању пограничног ловачког пука (назив за новоформиране патроле чувара границе - прим. ур), због чега су покушали да се инфилтрирају у његове редове. Он истиче да су "шверцери убедили неке чланове сопствене мафијашке организације да се пријаве на недавно покренуту обуку граничних ловаца": „Међутим, Национална заштитна служба је филтрирала те људе, тако да они нису могли ни да започну обуку“, рекао је Ретвари.


Он је на церемонији испраћаја јединице полицајаца рекао да наведене бројке оправдавају предузимање корака за заустављање илегалних миграција не само на мађарској граници, већ и на балканској рути у Северној Македонији. Око 16.000 људи ухваћених на македонској граници сигурно није стигло до мађарске границе, рекао је он, напомињући да је Мађарска до сада послала 2.185 полицајаца на македонску границу, како би зауставили илегалну миграцију.


Мађарска је током лета оформила тзв. Гранични ловачки пук, са 500 чувара који су већ положили заклетву након обуке, а још 175 је започело обуку, истакао је државни секретар.

Comments


bottom of page