Кркобабић обећава помоћ младима на селу

У Србији имамо готово 200.000 празних кућа и хоћемо да те куће поново населимо, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, који је заједно са београдским надбискупом и председником хуманитарне организације Каритас Станиславом Хочеваром, посетио село Мозгово у општини Алексинац.


Ми ћемо као држава, рекао је Кркобабић, обезбедити средства младом пољопривреднику који живи овде или хоће да дође из других делова Србије, да откупи празну кућу која има власника и који жели да прода ту кућу: „Све у сарадњи са локалним самоуправама. Хоћемо да видимо где се те куће налазе, да ли су им правно-имовински односи чисти, а локалне самоуправе ће урадити ваљану процену вредности тих кућа. То је епохалан подухват у који улазимо. Ако бисмо имали 200.000 породица које ће те куће населити онда би питање - да ли села Србије опстају или не опстају, било излишно”.


У Дому културе у Мозгову министра и надбискупа дочекали су становници неколико околних села. Заједно са мештанима и руководством општине Кркобабић је разговарао о програмима које Министарство реализује и планира у првој години свог постојања, а за циљ имају управо останак становништва у селима или повратак људи из великих градских центара у сеоске средине, као што су подршка задругарству, откуп празних кућа, адаптација сеоских Домова културе...


„Залажемо се за партнерство урбаног и руралног засновано на закону. Хоћемо да локалне самоуправе планирају, договарају се и одлучују самостално. Залажемо се за нову територијалну организацију Републике Србије - за самосталност у распоређивању средстава на локалу и тачно утврђен износ новца који иде са републичког нивоа. У томе ће нам помоћи искуства Европе”, казао је министар.


Говорећи о пољопривредним произвођачима и потреби да се они са својим уситњеним поседима удруже у задруге, он је најавио и програм едукације који ће Министарство за бригу о селу спроводити у сарадњи са Националним тимом за препород села Србије: „Данас је кључ у знању. Без савремених технолошких искорака, поготово у пољопривреди, не можемо да напредујемо”.


Председник Каритаса, надбискуп Хочевар, говорио је о програмима помоћи становништву алексиначке општине, које је ова хуманитарна организација успешно реализовала претходних година: „Вера нас учи да једино повезани можемо живети и у граду и у селу, а само здраво село омогућује живот и у градовима”, истакао је Хочевар.


Министар и надбискуп су се пре посете селу Мозгову, састали са руководством општине Алексинац. Разматрани су потенцијали развоја села алексиначке општине у светлу програма за побољшање услова живота и рада на селу, које спроводи Министрарство за бригу о селу, као и хуманитарне активности које би биле наставак помоћи делу становништва угроженом сиромаштвом.


Председник општине Алексинац Далибор Радичевић изјавио је да општина има велики изазов да обезбеди све што је потребно становницима 72 села ове општине. Он је рекао да је цео крај око Алексинца почивао на руднику, али да сада, осим његовог стављања поново у функцију, неопходно радити на свим осталим видовима привређивања становништва, нарочито на конкурентности пољопривредних произвођача, јер овај крај је познат по својој плодности за различите културе.