Крф: Обележавање годишњице искрцавања српске војске

На грчком острву Крф, у местима Ипсос, Дасија, Гувија и Агиос Матеос је, полагањем венаца, почело обележавање 106. годишњице искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо.Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питнаја саопштило је да ће централна државна комеморативна свечаност коју ће предводити министарка Дарија Кисић бити одржана у четвртак на острву Видо. Комеморативну свечаност код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло” предводио је државни секретар у том Министарству Миодраг Капор.


Он је подсетио да се ове године обележава 110. година од формирања „Гвозденог пука”.

Капор је предводио је и државну церемонију на месту искрцавања српске војске на острво Крф 1916. године, код Спомен-плоче у Гувији, као и комеморативну свечаност у месту Агиос Матеос, код споменика војницима Дринске дивизије.


Државни секретар је истакао да је Дринска дивизија једна од најзначајнијих јединица која је увек била на главним правцима дејства и поднела велики број жртава за слободу Србије.


Министарство додаје да је код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве, венац положио државни секратар Зоран Антић, а да је у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије постхумна плакета уручена Јанисовом унуку, Спиросу Јанулису.


Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, као и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и грчка удружења за неговање традиција и пријатељства са српским народом, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета.