top of page

Књига о традицији израде ћилима

У потрази за објашњењем порекла и могућих значења орнамената на пиротском ћилиму, књига „Орнаменти Србије – пиротски ћилим” Милице Живадиновић, сликарке и праунуке великог Боре Станковића, пружа темељан увид у традицију женског заната.Према писаним изворима, традиција израде пиротских ћилима са својим специфичним шарама и орнаментиком траје више од пет векова. Лепоту, склад и јединственост овог мајсторства, очуваног до данас, препознао је и свет, па је тако 2012. године пиротско ћилимарство уписано у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Србије под покровитељством Унеска, а у току је и кандидатура за Унескову листу светске културне баштине.


„Особено искуство са орнаментиком пиротских ћилима натерало ме је да се наоружам снагом и вољом, те да се упустим у авантуру писања. Свако истраживање на пољу уметности је на специфичан начин и детективски посао који са собом носи извесну дозу адреналина. Посете Врању, Пироту и Старој планини, сусрети са бројним интересантним и упечатљивим личностима обележили су мој развојни пут као уметника и истраживача. Моја нова сазнања низала су се великом брзином, нагонећи ме да их преточим у писану и илустровану форму која ће можда заголицати машту или побудити знатижељу још неког читаоца”, каже Милица Живадиновић.


Ова књига је израз жеље да се на забаван и иновативан начин представи овај део културног наслеђа Србије, његово богатство боја, модерност форми, али и скривена и недовољно истражена симболика.


Ретке и пажљиво одабране фотографије први пут су сакупљене специјално за ово луксузно двојезично издање. Лепота, склад и мајсторство израде ћилима данас инспиришу и задивљују, а њихова естетика оплемењује савремени ентеријер.

Издавање ове књиге подржало је Министарство културе Републике Србије.

bottom of page