top of page

Лажним резервацијама до државне помоћи?

Власти нису разјасниле ко су примаоци финансијске подршке у области туризма, коју је држава делила под „сумњивим условима“, рекао је члан Европског парламента из редива опозиционих социјалиста (МСП) и најавио тужбу суду.


Иштван Ујхељи

Иштван Ујхељи је на интернет конференцији за штампу рекао да је пре две недеље од кабинета премијера затражио детаље о овој проблематици, као и од Министарства финансија и мађарске Агенције за туризам, након што су се појавиле сумње у вези са избором хотела и пружалаца услуга смештаја, који ће добити финансијску подршку државе због пандемије корона вируса.


Влада је саопштила да ће подршка бити додељена на основу прелиминарних резервација за новембар, али Ујхељи сматра да је нереално да је резервисано 928.000 ноћења, или 31.000 у просеку дневно, што је бројка знатно већа у односу на исти период прошле године, када није било пандемије. Овог новембра практично није било страних посетилаца, а Мађари су били опрезнији при резервисању, јер је већина хотела била затворена.


„Незамисливо је да су стварне статистике ове године показале веће бројеве резервација него прошлог новембра“, рекао је посланик и додао да сумња да су „пајташи који имају добре везе са владом“ обавештени о планираној мери и извршили лажне резервације у последњем тренутку, на основу којих су се пријавили и добили милијарде форинти као одштету.


Рекао је да је рок за доставу података од јавног значаја истекао у среду и да није добијен одговор од надлежних. Ако информације не буду добијене ускоро, Ујхељи је рекао да ће случај предати суду „с обзиром на то да су у питању милијарде форинти из државног буџета“.

bottom of page