top of page

Ланг: Симбол Будимпеште пред распадом

Стање Ланчаног моста, симбола Будимпеште, убрзано се погоршава, па његова обнова мора да почне без одлагања, упозорио је лидер будимпештанског огранка владајућег Фидеса Жолт Ланг, уз напомену да би мост ускоро могао да почне да се распада.Ланг је, позивајући се на извештаје стручњака, у интервјуу Кошутовом радију рекао да би делови конструкције Ланчаног моста могли да почну да отпадају, што би представљало опасност за бродски саобраћај и возила на обали реке. Он је подсетио да је Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, у јануару одлучио да настави раније започету обнову моста, али да од тада није предузео никакве конкретне кораке по том питању.


Жолт Ланг тврди да Карачоњ користи Ланчани мост као политичко средство у борби против владе, уместо да одмах започне његову даљу реконструкцију. Он каже да је да је влада већ издвојила 6 милијарди форинти (07,3 милиона евра) за тај пројекат, поред 17,3 милијарде које је издвојио Иштван Тарлош, претходни градоначелник из редова Фидеса.


„Град Будимпешта има буџет од 300 милијарди форинти, што значи да има довољно ресурса за наставак обнове“, рекао је Ланг, негирајући раније наводе Карачоња да је мађарска престоница пред банкротством због недовољног финансирања од стране владе.

bottom of page