Лајош Коша: Тачно је, купили смо "Пегаз"!

Председник Одбора за одбрану и унутарашње послове Мађарског парламента признао је да је Министарство унутрашњих послова купило контроверзни израелски софтвер за шпијнирање "Пегаз".


Надлежни органи, укључујући и полицију, деловали су у складу са законом, у свим случајевима, нагласио је Лајош Kоша, председник парламентарног Одбора за одбрану и унутрашње послове, после састанка тог тела у Будимпешти. Свако надгледање помоћу "Пегаза" одобрио је суд или Министарство правосуђа, појаснио је Коша, преноси МТИ.


Посланици су на седници одбора испитивали министра унутрашњих послова Шандора Пинтера о употреби "Пегаза", али ће детаљи тог разговора остати тајна до 2050. године.


Новинари, организације за заштиту људских права и дигитални форензичари почели су да извештавају о "Пегазу" у јулу месецу, упозоравајући да "ауторитарне владе широм света користе тај софтвер за надзор својих критичара, пре свега опозиције и новинара". Они тврде да је тзв. независним новинарима, власницима неких медија и опозиционим политичарима у Мађарској инсталиран тај софтвер у мобилне телефоне, без њиховог знања, али влада дуго није желела да коментарише те наводе.