ЛГБТ заједница осуђује Орбанову изјаву

Геј заједница у Мађарској изразила је жаљење што јој је, после објављивања књиге за младе, у којој се промовише "толеранција према хомосексуалним особама", премијер Виктор Орбан поручио да "остави децу на миру".


"Мађарска има законе о хомосексуалности, који се заснивају на изузетно толератном и стрпљивом приступу", рекао је Орбан и додао да "постоји црвена линија која не сме да се пређе" и књигу оценио као провокацију.


То је збирка бајки и легенди, коју је представила заједница ЛГБТ, а у којој се помињу Пепељуга лезбејка и трансродни убица змајева. У књизи се помињу и друге маргинализоване заједнице: хендикепирани, сиромашни и Роми.


"Пошто страх од миграната и пандемија нису довољни за мобилизацију бирача, сада је ред да заједница ЛГБТ буде жртвени јарац власти", изјавио је Тамаш Домбош, члан организације "Хатер", главног геј удружења у Мађарској.


Домбош је рекао да медији редовно хомосексуалност називају "болешћу", док званичници нису никада осудили нападе на припаднике заједнице ЛГБТ, а полиција им не пружа заштиту.


Једно удружење грађана је затражило повлачење књиге, док је једна посланица екстремне деснице примерак књиге поцепала на конференцији за новинаре. Удружење издавача и књижара осудило је такве реакције, упоређујући их с "понашањем цензора из доба нацизма и комунизма".