Лекари: Играње кола је терање ината и шеге

Да се питао Бранислав Тиодоровић, сви који су прекјуче заиграли „ковид коло” код споменика Стефану Немањи у Београду вероватно би били кривично гоњени. У истом дану кад је овај епидемиолог и члан Кризног штаба изнео став да би за кршење противепидемијских мера требало да се одговара по Кривичном законику, у главном граду је одржан протест против тих истих мера.


Снимак играња кола на Савском тргу, којим је суботњи скуп окончан, изазвао је бројне негативне коментаре на друштвеним мрежама, што је разумљиво ако се има у виду да су болнице пуне, да се роје нови сојеви вируса корона и да лекари у „црвеним зонама” падају с ногу од посла. При том, окупљање заказано преко друштвених мрежа најављено је као симултани светски „народни протест против ковид диктатуре”, који је заиста истог дана одржан и у градовима Велике Британије, Немачке, Аустрије...


Али, београдски скуп је прерастао у тематску конфузију па су, према наводима агенција, осим транспарената против епидемиолошких мера примећене и поруке против миграната, узвикивано је: „Не дамо светиње”, са разгласа су пуштане песме о Косову, а поједини говорници су износили увреде на рачун ЛГБТ популације и медија, уз противљење глобализму и истраживањима „Рио Тинта” у Рађевини и Јадру.


Осудама скупа који је одржан упркос забрани окупљања више од петоро људи, јуче су се прикључили и званичници и лекари, па је тако доктор Александар Стијачић из Хитне помоћи за РТС рекао: „Изгибосмо и ми у хитној и сви остали доктори. Искрено речено, ово играње кола, терање ината и шеге не знам чему служи. Сви који су играли могли су да дођу на Инфективну клинику да виде јадне људе који раде, и у Ургентни центар који примају друге болеснике, једни преко других иду, као да снимамо ратни филм, катастрофа је како изгледа, нема везе са мирнодопском медицином. Сви смо у скафандерима, све клинике у Београду су ковид, осим Ургентног центра и ВМА, превозимо по Србији пацијенте, возимо их у Крушевац, Смедерево, нема више места. Ово је једна трагична ситуација која губи сваку могућност да се нађе неко решење.”


Сличан став је изнела и министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић, која је за ТВ Прва казала да имамо ових дана два паралелна света – грађане који су у болницама, и оне на улицама који излазе, друже се, играју коло и не поштују мере.


„На почетку је било људи који су говорили да ова болест не постоји, да је ово само грип. И данас можемо чути такве изјаве. Међутим, ја не знам никога ко не познаје неког ко је боловао, био у болници или преминуо”, навела је она.


Реаговао је и градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је оценио да је призор са Савског трга тешко објаснити, док је заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић оценио да је реч о игрању „руског рулета са животом”: „Наша интензивна нега (КЦ Ниш) скоро је пуна – 60 пацијената, у Крушевцу 40. Никада толико. Огроман је број интубираних, а ово неће стати”, изјавио је Јанковић за РТС, уз оцену да би постојеће мере требало пооштрити.


Подсетимо, Бранислав Тиодоровић оценио је да би казна за неношење маски у затвореном простору требало да буде 50.000 динара, а да сви који крше противепидемијске мере треба да одговарају кривично и да би о њима морало да одлучују тужилаштво и суд. Он је подсетио да је по Кривичном законику могућа и затворска казна. У међувремену, медији најављују да је најизвесније да се на данашњој седници Кризног штаба донесе одлука о продужењу трајања постојећих мера. Уочи заседања, премијерка Ана Брнабић се јуче састала с медицинским делом тог тела. Како је пренео Танјуг, разматрано је колики је био ефекат досадашњих мера, а закључак о томе ће данас на седници бити предочен целом Кризном штабу.


У Србији је у последња 24 сата забележен пад броја новооболелих али и тестираних у односу на прекјуче, док је повећан број преминулих, хоспитализованих и особа на респираторима. Према подацима Министарства здравља, јуче су регистрована 4.232 новозаражена на основу 12.442 тестирана узорка (прекјуче је било 4.687 новооболелих и 14.866 тестираних), а преминуле су 34 особе (пре два дана 31). Тренутно је хоспитализован 5.531 пацијент – што је 117 више него у суботу – а на респираторима је 235 особа што је пет више него пре два дана.


Укупно је досад у нашој земљи тестирано 3.262.916 узорака уз 551.128 регистрованих случајева. Преминуле су 4.934 особе, а стопа смртности је 0,90 одсто. У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих заражен је 171 корисник и 292 запослена, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а пренео је Танјуг. Укупно је досад у овим установама излечено 5.409 корисника и 2.432 запослена.