top of page

Лекарска комора тражи мере - влада оклева

Европске земље уводе све строжије мере због ширења пандемије корона вируса, а Мађарска лекарска комора позива на забрану масовних окупљања и ношење маски у затвореном простору.


У Мађарској су учестали јавни позиви на пооштравање мера, пошто је данас потврђено 10.265 новоинфицираних вирусом корона. То је највећи број заражених на дневном нивоу од краја марта.


Мађарска лекарска комора позива на забрану масовно посећиваних програма и на обавезно ношење маски у затвореном простору. Такође се захтева да улазак у позоришта, биоскопе и ресторане буде условљен предочавањем тзв. ковид сертификата: „Морамо да успоримо повећање броја пацијената и пуњење болница или ће многе породице дочекати тужан Божић“, наводи комора у свом саопштењу.


„Осим кампање за вакцинацију, нисмо видели никакве превентивне мере за сузбијање пандемије“, истиче Лекарска комора, у прекорном обраћању властима.


Дневни број заражених у Мађарској приближава се неславном рекорду од 11.265 дневно заражених током трећег таласа пандемије. Ограничења готово да нема, изузев обавезе ношења маски у јавном превозу, а стопа вакцинације је испод просека ЕУ. Од око 10 милиона становника, 5,8 милиона људи је потпуно вакцинисано, а нешто више од 1,6 милиона примило је трећу дозу вакцинације.


Мађарски премијер Виктор Орбан, позвао је данас грађане да се вакцинишу и најавио реализацију раније донете одлуке о обавезној вакцинацији у државним институцијама. Такође је сугерисао приватним компанијама да наметну обавезу вакцинације радницима. Међутим, уздржао се од увођења обавезе ношења маски у затвореном простору, осим у јавном превозу и болницама. Влада је саопштила да прати број заражених и да ће „увести нове мере ако буде потребно“.


bottom of page