top of page

Лето ипак није уништило вирус

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да се није очекивало да ће се корона вирус овако понашати у летњем периоду. Она је за РТС рекла да Ковид-19 никада није ни престао да циркулише у Србији. Како је навела, није се догодило да високе температуре униште вирус и то се вероватно неће ни догодити.

Дарија Кисић Тепавчевић подвукла је да се вирус не преноси случајним проласком поред некога, већ да је потребан одређени временски период да се проведе у близини неке особе и да нико не носи маску. Она је додала да је зато важно да се поштују мере, оценивши да велики број грађана то чини и понаша се савесно.

„Не знамо како ће вирус да се понаша индивидуално у нашем организму. Треба сви да се понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе и да имамо ризик од компликација”, рекла је Кисић Тепавчевић. Указала је да су све особе које су на респиратору животно угрожене и истакла да је подручје највише жаришне активности вируса у Новом Пазару, Тутину, Београду Врању....

„Први циљ је, и сви жељно ишчекујемо дан када ћемо да кажемо да више немамо ниједан смртни исход”, рекла је Кисић Тепавчевић и нагласила да мере морају да дају резултате и да од сваког од нас зависи какви це ти резултати бити. Поштовање мера је, напоменула је, апсолутно ефикасно и спашава животе.

„То је нешто што је изузетно ефикасно. Савремени човек би можда желео чаробни штапић, али морамо сви да се потрудимо”, поручила је она и упозорила да грађани не смеју ни у ком случају да се намерно излажу ризику обољевања, јер постоје и десетине младих људи који имају теже форме болести.

Кисић Тепавчевић је нагласила да је мала вероватноћа да ће вирус нестати сам од себе и поручила да даљи развој ситуације искључиво зависи од нас.

bottom of page