top of page

Лидери Мађарске и Кине разговарали и о брзој прузи према Београду

Председник Кине Си Ђипинг допутовао је у Будимпешту у среду увече, након посете Србији. Данас је разговарао са мађарским председником Тамашем Суљоком и премијером Виктором Орбаном, а како је саопштено, главна тема била је даље јачање мађарско-кинеске економске сарадње.Гост из Пекинга је, како јавља наш репортер који је пратио ову посету, на пленарном састанку одржаном у председничкој Шандор палати рекао да је основа сарадње две земље међусобно поштовање и поверење.


„Мађарска сарадњу Истока и Запада не види као претњу, већ као прилику, због чега остаје спремна да формира мост између Истока и Запада“, поручио је шеф мађарске државе.


Учесници у разговору су се, према саопштењу прес службе мађарског председника, сагласили да добри политички односи и међусобно поверење представљају и пружају чврсту и основу за ширење економских, трговинских, инвестиционих и личних односа. Као пример практичне реализације јачања економских односа посебно је истакнута чињеница да је у току модернизација железничке пруге Будимпешта-Београд, чији је наставак потврђен.


На састанку је речено да је 2.481 кинески студент студирао у Мађарској у јесењем семестру 2022/2023, што показује да су мађарски универзитети популарни међу кинеским студентима. У Будимпешти функционише и двојезична основна и средња школа, где се на јединствен начин у Европи образовање одвија на мађарском и кинеском језику, истакли су саговорници.


„Мађарска је предузела важне кораке у преласку на зелену индустрију електричних аутомобила. Додатни подстицај томе даје чињеница да ће кинески БИД, највећи светски произвођач електричних аутомобила, основати своју прву европску фабрику у Сегедину. Осим тога, инвестиција кинеског гиганта за производњу батерија ЦАТЛ, у Дебрецину, од 3.000 милијарди форинти (8,3 милијарде долара), највећи је пројекат на зеленом пољу у историји Мађарске до сада“, подсетио је Суљок.


Си Ђинпинг је захвалио својим домаћинима на изузетно топлој добродошлици и исказивању искреног пријатељства, пожелевши успех Мађарској у предстојећем председавању ЕУ.


О различитим, конкретним видовима међудржавне сарадње било је речи и у разговорима које је председник Ђипинг водио са премијером Орбаном и члановима његове владе. Ресорни министри двеју земаља потписали су 16 међудржавних споразума, укључујући и онај о надоградњи инфраструктуре у вези са кинеском иницијативом "Појас и пут". Очекује се да ће потписани споразуми дати нове импулсе привредној сарадњи, имајући у виду да је Кина била девети најважнији трговински партнер Мађарске у 2023. години и да је још увек њен водећи партнер међу земљама ван Европе.


„Мађарска наставља да поздравља инвестиције из Кине и нуди инвеститорима јединствено повољно окружење за улагања. Финансијску сарадњу сматрамо подручјем са великим потенцијалом у билатералним односима, а циљ Мађарске је да постане финансијски центар у региону и да служи као мостобран за све већи број кинеских банака у Европи“, рекла новинарима Естер Витаљош, портпаролка мађарске владе, поводом посете кинеског лидера.


Према њеним речима, међу темама разговора био је и рат у Украјини, укључујући и мировни план који је припремила Кина. Како је рекла, Орбанова влада поздравља тај план „јер је Кина несумњиво једна од најјачих држава у табору за мир“. Истакла је да ће две земље у октобру прославити 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, уз бројне културне програме.


Мађарска високо цени кинески једнострани акт укидања виза, који је уведен 14. марта и омогућава мађарским држављанима да остану у Кини 15 дана без потребе за визом, рекла је Витаљош и додала да су Мађари све више заинтересовани за учење о Кини, њеној култури и језику.


Политички аналитичари у Будимпешти истичу да је Мађарска важна за Кину јер је чланица ЕУ, има добар географски положај и стабилно политичко и економско окружење.


Поводом посете кинеског лидера, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је рекао да је сарадња Истока и Запада све је важнија јер се тренутно одвија галопирајући економски раст на Истоку, а не на Западу. Кинеске инвестиције и билатерална трговина, каже он, имају велики утицај на европске економије.


Сијарто истиче да су земље које најефикасније и најбрже развијају сарадњу са Истоком, у стању да сачувају своја достигнућа и да се брзо развијају.


„У садашњој ери ратова и криза развијају се трендови формирања блокова у свету, што је против наших националних интереса. Наш циљ је да предстојећи период буде посвећен повезивању, а не формирању блокова. Поред тога, Европска унија је направила грешке у одлукама које је донела као одговор на рат, а санкције и ембарго на енергенте нанели су штету европској економији. У овој критичној ситуацији расте значај повезивања и сарадње Исток-Запад. Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу, трговина са Кином одређује учинак европских економија", истакао је мађарски министар.


Он такође напомиње и да Мађарска са Централном Азијом развија сарадњу већ 14 година. "Рано смо препознали значај Централне Азије, и то у тренутку када је то изазивало озбиљне критике, али се сада показује да смо у праву", рекао је он.


Шеф мађарске дипломатије каже како очекује да ће, када је реч о привреди, даљи напредак бити постигнут у области улагања Кине у нове фабрике у Мађарској, као и у билатералним трговинским односима, проширењем могућности извоза висококвалитетних мађарских пољопривредних производа у Кину. На дневном реду ће бити и јачање веза у туристичком сектору.

Comments


bottom of page