Лидери Мађарске Србије и Словеније о садашњем тренутку и будућности Европе

Премијери Мађарске и Словеније и председник Србије одржали су тројну видео конференцију на тему будућности Европе, коју је тим Виктора Орбана преносио и путем његовог Фејсбук профила.Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је на онлајн конференцији „Европа без цензуре: европски лидери о будућности Европе“ у организацији Фондације за цивилну Мађарску, да је у временима кризе ЕУ на догађаје реаговала тактички, а не стратешки и да је сада неопходан проактиван, стратешки приступ.


Према његовим речима, међу изазовима ЕУ јесте јачање економског учинка и конкурентности. Орбан је нагласио да је Европа „у повлачењу“, те да бележи пад када је реч о стопи рађања, потрошњи на одбрану и утицају који има у глобалној економији.


Kада је реч о мигрантској кризи, Орбан је рекао да Запад у имиграцији види решење за своје демографске проблеме док, како је навео, Централна Европа не жели да преузима проблеме других. Према његовим речима, други проблем је тај што иако Европа не може да реши сопствене проблеме, жели да решава проблеме света и говори својим међународним партнерима како да воде своје земље.

„Та пракса мора да се заврши оконча и морамо да се вратимо на приступ где се Европа првенствено концентрише на решавање својих унутрашњих проблема пре него што даје савете другима“, закључио је Орбан и истакао да верује да једини начин да се очува јединство Европе упркос разликама јесте да Западна Европа прихвати и поштује другачије ставове Централне Европе без покушаја наметања сопствених.


"Процес приступања ЕУ је стратешки циљ Србије. Међутим, Европа мора да схвати шта се догодило након Брегзита и да нисмо само ми ти којима је потребна Европа јер су и Европи потребни бар неки од нас са Западног Балкана", рекао је председник Србије Александар Вучић.


Такође је потребна већа политичка храброст и ја верујем да ће је ова политичка администрација у Бриселу показати у већој мери него раније, рекао је Вучић, и додао да ЕУ треба да задобије већу политичку улогу, а не да постане само најбоље место за живот у контексту животног стандарда.


Изазови Европе су и безбедносна питања, а међу њима су, рекао је Вучић, и потенцијални регионални конфликти и могућност поновне мигрантске кризе. „Нема сумње да ћемо се приближити регионалним конфликтима, с обзиром на ужасну економску и тешку политичку ситуацију у целој Европи“, указао је председник Србије.


Он је истакао да се суочавамо с најтежим периодом за целу Европу, те да је једно од важних питања како заштити наше економије. „Потребно је као никада до сада да заштитимо мала и средња предузећа. Ако то не урадимо, изгубићемо све“, поручио је Вучић.


За превазилажење изазова који су пред нама, оценио је, потребна је међусобна ближа сарадња. „Оно што нам је потребно јесте међусобно поштовање, међусобна права и пријатељска сарадња између свих европских земаља. Потребно је да видимо шта су најбоља решења за све нас и потребно је да поштујемо све наше различитости“, закључио је Вучић.


Премијер Словеније Јанез Јанша је рекао да је у последњих 15, 16 година Брегзит најважније питање које ће највише утицати на будућност Европе. „Мислим да је Брегзит стратешка катастрофа, ЕУ представља много ствари и један од услова за њено постојање је равнотежа моћи. Брегзит је најважнији за ту равнотежу“, рекао је Јанша и нагласио да будућност европског пројекта доста зависи од питања када ће та нова равнотежа моћи бити успостављена.


Он је додао да је лош приступ институција неких држава-чланица ЕУ питању Брегзита допринео томе да Британци изгласају излазак из Европе. Према његовим речима, треба проширити Шенген зону на Хрватску, Румунију, Бугарску и проширити ЕУ на земље Западног Балкана, што би био стратешки одговор на Брегзит.


„Треба проширити ЕУ на земље које желе да нам се придруже и испуњавају услове за то. То је стратешки одговор на изазов који је последица Брегзита и испуњење наших снова од почетка“, поручио је Јанша.