Лидери опозиције у заједничкој видео поруци

Мађарске опозиционе странке објавиле су заједничку видео поруку под називом „Нека буду мир, слобода и слога!“ на својим страницама на Фејсбуку, поводом државног празника 15. марта, позивајући се на листу захтева од 12 тачака мађарских револуционара из 1848. године.


Говорећи прва у видео поруци, Агнеш Кунхалми, копредседница Социјалистичке партије (МСП), рекла је да су протекле 173 године показале да се свака генерација у сваком друштву мора изнова борити за демократију.


Мате Канас-Нађ, копредседник ЛМП-а, рекао је да „када нација није слободна, није важно шта нас разликује једни од других, већ шта нас повезује“.


„Наш заједнички задатак је сада да оставимо по страни наше мање несугласице и разлике, како бисмо заједно могли да делујемо пред рукавицом која је бачена испред нас“, рекао је посланик Дијалога (Парбесед), Бенце Тордаи.


Ана Орос из Моментума рекла је да у будућности Мађарске неће бити места за цензуру, ућуткане новине или радио станице, јер "тамо где штампа није слободна, ни нација не може бити слободна".


„Нећемо бити слободни без независног судства, тужилаштва и полиције“, рекао је европски посланик Мартон Ђенђеши из Јобика, додајући да сви треба да буду једнаки и да нико не сме бити изнад закона.


„Изградићемо земљу у којој ће поштен рад бити награђен, а лопови и преваранти протерани“, поручио је копредсеник МСП-а Берталан Тот.


„То што смо Европљани не значи само да живимо на овом континенту, већ и да не вредимо мање од било ког другог Европљана, било да се ради о нашој плати, пензији, школама или болницама“, рекла је Олга Калман у име Демократске коалиције.


На крају, Андраш Фекете-Ђер, шеф Моментума, симпатизерима опозиције је поручио: „Желимо Мађарску која ће бити дом читаве нације, а не само неких; земљу у којој имамо дебате и у којој се нећемо сложити око свега, али у којој ћемо веровати да само заједно можемо да стварамо будућност."