Лидер Моментума на полиграфу

Пре недељу дана, Андраш Фекете-Ђер, кандидат за премијера од стране опозицијоне партије Моментум, обећао је да ће се подвргнути полиграфском тесту и одговорити на нека од питања која су му постављена у коментарима на Фејсбуку. Данас је одржао обећање и на Фејсбуку поделио видео запис тог процеса.


„Ја сам први мађарски политичар који је подвргнут стварном, професионалном тесту на детектору лажи, како бих одговорио на најозбиљнија питања провладиних и опозиционих гласача“, написао је Фекете-Ђер у својој објави на Фејсбуку. Он је такође позвао пемијера Виктора Орбана да се подвргне тестирању на детектору лажи.


Према речима председника Моментума, тестирање је спроведено на професионалном детектору лажи, са више од 20 година искуства. Тест показује да ни на једно питање није дат обмањујући одговор, што је приказано и на видео запису.


Фекете-Ђеру је постављено осам питања:

- Да ли сте икада добили било какву финансијску подршку од Џорџа Шороша или неке од његових организација?

- Да ли сте [Моментум] прикупљали потписе за референдум о (не)одржавању Олимпијаде у Будимпешти, зарад страних интереса?

- Да ли је неко платио Вама или Моментуму да промовишете његово мишљење?

- Да ли кријете нешто из своје прошлости, због чега бисте били неспособни да будете номиновани као кандидат за премијера?

- Да ли сте Ви или Моментум икада добили упутства од Ференца Ђурчања?

- Да ли сте икада осуђивали некога искључиво на основу његовог порекла, пола или социјалног идентитета?

- Да ли је план за постављање питања одговорности актуелне владе након промене руководства државе проста реторика у кампањи?

- Да ли Ви и Моментум заиста радите на промени владе?


Председник Моментума је на првих седам питања одговорио „не“, а на последње питање „да“. Уједно је објаснио зашто је одлучио да се подвргне тесту: „Тестирао сам се на детектору лажи јер ми смета што већина људи о политичарима мисли као о лоповима, преварантима и лажљивим личностима. Ја, са друге стране, представљам нову политичку генерацију која не жели да краде, вара или лаже”, рекао је Фекете-Ђер.