top of page

Ликвидација живине због птичјег грипа

Завод за безбедност хране у Мађарској саопштио је да су надлежни морали да усмрте 90.000 ћурана, због појаве вируса птичјег грипа. Наводи се да је вирус Х5Н8 откривен на фармама ћурана у регији Kомаром-Естергом, на северу земље.


У саопштењу стоји да је подручје у кругу од десет километара од фарми на којима је откривен вирус, стављено у карантин, па се саветује да живину треба држати у затвореном простору, ради њене заштите.


Птичји грип узрокује једна врста вируса грипа од које ретко обољевају људи, а највише је пажње привукао вирус птичјег грипа антигенске формуле А/Х5Н1. Међутим, када од птичјег грипе оболе људи, исход је често кобан. Наиме, више од половине људи заражених птичјом грипом умире.


У протеклих неколико година епидемије птичјег грипа избиле су у Азији, Африци и неким деловима Европе. Већина људи која је развила симптоме птичјег грипа била је у блиском контакту с болесним птицама. У неколико случајева, птичји грип прешао је с једне особе на другу.


Знакови и симптоми птичјег грипа обично се јављају два до пет дана након заразе. У већини случајева слични су онима обичног грипа и укључују: кашаљ, температуру, грлобољу и бол у мишићима. Kод неких се особа јавља и мучнина, повраћање или пролив. У ређим случајевима једини показатељ болести је блага упала очију (коњуктивитис).

Comments


bottom of page