ЛМП: ЕУ спасава Мађарску од рецесије

Мађарска економија би без финансијске подршке ЕУ следеће године запала у рецесију, каже Антал Чарди, функционер и посланик опозиционог ЛМП-а. Он је оптужио владу да води "лошу економску политику и ствара висок буџетски дефицит".


Антал Чарди

Процењујући нацрт буџета за 2022. годину, који је поднет у уторак, заменик шефа посланичке групе ЛМП-а Антал Чарди рекао је на конференцији за новинаре на интернету да је владајућа странка Фидес наставила да "фаворизује своје пријатеље", уместо да помаже поновно покретање малих и средњих предузећа.


„Читав буџет треба преиспитати“, рекао је он и нагласио да је, имајући у виду изборе 2022. године, Фидес предвидео огроман буџетски дефицит од 5,9 процената. Према његовим речима, стопа дуга од 79 процената је неочекивано висока.


Европска унија ће, међутим, помоћи са 3.050 милијарди форинти (8,5 милијарди евра), што чини више од 10 одсто буџета, рекао је Чарди: „Иако влада рачуна на раст од 5,2 процента, само ЕУ фондови генеришу стопу од 5,3 процента“.


Буџет за наредну годину учиниће богате још богатијима и оставиће сиромахе на цедилу, рекао је Чарди. Такође је критиковао нацрт буџета због изостанка обећане централне подршке општинама од 40 милијарди форинти.


ЛМП предлаже прогресивни систем опорезивања, који би оставио више новца у џеповима људи са ниским примањима и повећао терет само оних који месечно зарађују преко 700.000 форинти. Уместо зајмова, ЛМП инсистира на давању централне подршке за поновно покретање малих и средњих предузећа, рекао је он.