ЛМП: Плате јавних службеника бедне

Опозициона странка ЛМП позива владу да прилагоди просечну плату јавних службеника растру трошкова живота.


Опозициони посланик Петер Унгар позвао је владу да прилагоди плате јавних службеника убрзаном расту цена у Мађарској. Он је на онлајн конференцији за новинаре рекао да ће упркос планираном повећању минималних плата за неквалификоване и квалификоване раднике, око 94 одсто јавних службеника зарађивати „непромењен износ, што је загарантована минимална плата“, осим ако се њихове плате не коригују.


„Држава је најгори послодавац, јер већина државних службеника прима само загарантовану минималну плату, без обзира на то колико деценија раде у струци и без обзира да ли су завршили високо образовање или не. Ово је апсурдна, неодржива и необјашњива ситуација, која се може решити само ако влада изврши прилагођавање плата јавних службеника“, рекао је он.


ЛМП апелује на увођење минималне зараде за носиоце диплома, јер је то једини начин да се запослени охрабре да се додатно усавршавају, додао је он. Рекао и да и поред повећања од 20 одсто, многи запослени у социјалном сектору и даље зарађују десетине хиљада форинти мање од здравствених радника који раде сличне послове.