top of page

Лоша година за мађарске обвезнице

Чини се да је ова година била посебно лоша за улагања у обвезнице, што је узело огроман данак када је реч о мађарским државним обвезницама. Према писању економског недељника ХВГ, само државне обвезнице Перуа и Чилеа имале су лошији учинак од мађарских, али је погођена и западна Европа.


Према Блумбергу, земље чије су обвезнице стигле на врх листе највреднијих биле су Јужна Африка, Кина, Индонезија, Индија и Хрватска, што је за многе инвеститоре био неочекивани догађај. Обвезнице тржишта у развоју ове године су ослабиле за 1,3 одсто, док су државне обвезнице Јужне Африке, на пример, повећале вредност за 8,7 одсто у 2021, упркос тешкоћама изазваним корона вирусом и његовим новим варијантама. Кинеске хартије од вредности су порасле за 5,6% у 2021. години, индонежанске за 5,2%, индијске за 2,7%, а Хрватске за 1%.


Према ХВГ-у, постоји неколико разлога зашто је Мађарска ове године била тако лоша. Аналитичар овог листа је сагласан са Блумбергом у томе да је главни разлог то што је централна банка подигла каматне стопе у 2021. То су учинили и у Перуу и Чилеу, те у Пољској и Чешкој Републици. Ове две европске земље су испред Мађарске, али су и даље међу пет најлошијих. ХВГ такође додаје да је у исто време мађарска валута ослабила у поређењу са главним тржишним валутама, као што су амерички долар и евро.


Анализа Фајненшел тајмса показала је да је 2021. била најгора година за улагање у обвезнице у последње две деценије. ХВГ наводи да су инвеститори покушали да продају своја дугорочна улагања већ почетком 2021, а до краја године већина инвеститора је чак желела да се ослободи својих краткорочних улагања, због одлуке централних банака да подигну ниво инфлације.

Comments


bottom of page