ЛПМ позива Јаноша Адера да интервенише

Опозициона мађарска партија ЛМП обратила се бившем председнику Јаношу Адеру, посвећеном борцу за заштиту животне средине, због недавне владине уредбе којом се дозвољава сеча дрвећа ради припремања огрева.Петер Унгар, шеф посланичке групе ЛМП-а, затражио је од Адера да искористи свој утицај да се декрет о сечи дрвећа повуче што је пре могуће, речено је на конференцији за новинаре, уз тврдњу да би „деструктивни декрет“ могао да направи огромну штету, а да би, са друге стране, трошкови ублажавања његових ефеката били огромни.


ЛМП сматра да би уредба мало помогла људима који се боре да задовоље своје енергетске потребе, али би нанела непроцењиву штету природи и друштву.


"Јанош Адер је много говорио о заштити природе као председник, па сада има прилику да учини нешто како би спречио одлуке које уништавају нашу будућност. Дрвеће које ће бити посечено на основу уредбе, имало би минималну енергетску вредност, јер је потребно 1,5-2 године да се довољно осуши, како би се користило као огрев. ЛМП ће се обратити Уставном суду због уредбе, а посланик Ласло Лорант Керестеш сазваће Скупштински одбор за одрживи развој по том питању", наводи се у саопштењу ЛМП-а.