Марки-Заи жели посебну посланичку групу

Након што је освојио предизборе опозиције, заједнички кандидат за премијера Петер Марки-Заи потврдио је да свој садашњи покрет неће претворити у странку. Међутим, они истиче да му је циљ стварање посебне парламентарне групе за будуће посланике који су изван странака опозиционог савеза, укључујући чланове његовог покрета.


Петер Марки-Заи и Јожеф Палинкаш

У недавном интервјуу за левичарски лист "Непсава", овај конзервативни политичар је рекао да, иако његов цивилни покрет неће бити претворен у класичну странку, конзервативна Нова светска партија Јожефа Палинкаша (Új Világ Néppárt - ÚVNP) остаје њихов „духовни дом“. Марки-Заи сматра да би требало да постоји посебна парламентарна група "за УВНП и неке друге нестраначке цивиле". Јожеф Палинкаш је био министар образовања у првој Орбановој администрацији, а касније председник Академије наука. Основао је сопствену странку прошле године и намеравао да се кандидује за премијера на изборима, али није успео да прикупи довољно потписа.


Иницијатива Марки-Заија није изненађујућа, с обзиром на то да је већина странака уједињене опозиције либерална или лево оријентисана, па се конзервативни политичар у тим партијским групама веровато не би осећао „као код куће“.


Према садашњим правилима, посланичке групе могу бити основане са најмање пет чланова, ако су своје мандате добили путем заједничке националне страначке листе.


„Немам на уму конкретан број. Оно што желим да постигнем је пропорционална и једнака заступљеност различитих друштвених група у Мађарском парламенту. Зато сам, на пример, изнео предлог, са којим се сложила већина кандидата за премијера, да се тројици ромских политичара обезбеди место у првих тридесет места на заједничкој листи“, објаснио је левичарским новинама градоначелник Ходмезевашархеља.


Јобик и Парбесед одмах су одговорили Марки-Заију, мишљењем да се о овим питањима не треба расправљати у штампи. „Шест опозиционих партија које учествују у опозиционој коалицији почеће преговоре о томе шта да раде у наредном периоду, како смо се унапред договорили. Такве предлоге треба разматрати унутар савеза, а не путем штампе, што би уништило поверење бирача у опозициону коалицију”, саопштили су за АТВ.


Иначе, Мађарски парламент састоји се од 199 посланика. Док је 106 места додељено победницима у тзв. једночланим изборним јединицама, 93 су они који у парлемент улазе преко националне листе. На основу тренутне политичке климе, очекује се да ће опозиционе странке у следећем сазиву имати више места у парламенту него сада, али је сигурно и то да много више кадидата настоји да уђе у парламент, него што има места.