top of page

Марки-Заи: Фидесови медији у кампањи Кларе Добрев

"Министар у Орбановој влади Антал Роган, одлучио је да се придружи изборној кампањи Кларе Добрев", рекао је у видео-запису објављеном на Фејсбуку Петер Марки-Заи, један од опозиционих кандидата за премијера, на примарним изборима.


Овај политичар каже да је "јасно да медијско царство владајућег Фидеса покушава да прикаже његовог ривала, кандидата ДК-а Клару Добрев, у најпозитивнијем могућем свјетлу", док њега истовремено покушавају да дискредитују. Све се то, каже, ради како би се помогло једном кандидату да предводи опозицију, "јер сматрају да се тај кандидат може победити на изборима следеће године".


У последњих неколико дана, чини се да су поједини провладини медији интезивирали антикампању против опозиције, концентришући се сада на Петера Марки-Заиа, али не и на Клару Добрев. Један од првих знакова овог тренда био је недавни чланак вероватно најважнијег листа владајуће странке "Мађар немзета". У ударном чланку, који садржи анкету, даје се прилично повољна слика ове кандидаткиње, док су мишљења о Марки-Заију искључиво негативна. У чланку се чак не спомиње да је Клара Добрев супруга бившег премијера Ференца Ђурчања - важан детаљ који није изостављен ни у једном досадашњем чланку провладиних листова.


Након тога, бесплатне дневне новине "Пешти хирлап" снажно су се обрушиле на Петера Марки-Заија, и то у неколико бројева. Треба имати у виду да је, према писању штампе, блиски пријатељ министра Антала Рогана, недавно стекао 50% власничког удела у том медију. У понедељак је тај лист на својој насловној страни објавио ставио цитат Петера Марки-Заија да се "деца могу ударати рукама", док је у среду, такође на насловној страни, објављено да је овај политичар "против побачаја и развода брака".


Иако је тачно да је нешто од тога Марки-Заи заиста изговорио, истине ради, неки његови ставови су овога пута прилично извучени из контекста. Изјава овог политичара из 2019. у целини гласи: „Злостављање деце за мене је неприхватљиво, као и развод и абортус. У сва три случаја, међутим, законодавство не мора да следи моје принципе и у сва три случаја прихватам да се друштвене норме не подударају са мојим личним уверењима.”


Недавно је уредник провладиног портала "Пешти шрацок", директно позвао бираче речима: "Позивам све присталице владајућих странака да изађу и гласају у другом кругу предизбора за Клару Добрев“, написао је Тамаш Варга-Биро на крају свог коментара о Марки-Заију.


Градоначелник Ходмезевашархеља је на нападе Фидесових медија одговорио на Фејсбуку: "Антал Роган је одлучио да се придружи предизборној кампањи Кларе Добрев. Претходних недеља смо већ приметили да Радио Кошут и остали државни медији не само да је не нападају, већ је хвале и да су критичке вести о мени или вести које дискредитују Гергеља Карачоња тамо редовно пласиране".


Он додаје да је на сличан начин, "Пешти хирап", који је „бесплатни пропагандни лист Фидеса", објавио целу огласну страницу којом га омаловажава и покушава да га прикаже као злостављача деце. Он сматра да се "комплетна Фидесова штампа придружила кампањи кандидаткиње Демократске коалиције за премијера", с циљем да се он дискредитује.

bottom of page