Марки-Зај: Изаберимо Запад уместо Истока

Опозициони кандидат за премијера позвао је у видео поруци Мађаре да „одаберу Запад уместо Истока“ када изађу на биралишта 3. априла. Петер Марки-Зај је је путем Фејсбука рекао да је то порука коју ће лично пренети бирачима док у наредним данима буде обилазио око 3.000 локација, у оквиру своје кампање.Градоначелник Ходмезвашархеља и кандидат опозиционог савеза за премијера, Петер Марки-Зај, позвао је бираче да "убеде још најмање три особе из свог окружења да гласају за опозицију прве недеље априла".


„Орбанова влада имала је на располагању дванаест година да користи ресурсе Европске уније, које је ова давала Мађарској не бисмо ли сустигли развијени део заједнице, али смо и даље остали друга најсиромашнија земља у ЕУ“, рекао је Марки-Зај и додао да је "ова влада протраћила и украла дванаест година живота Мађара“.


„Наша земља нема још четири године за исто то, јер ако Орбан остане на власти, знамо шта ће се следеће десити: ми ћемо постати сиромашнији током кризе, док они постају још богатији. Имамо снаге и имамо план да поправимо оно што су они упропастили“, рекао је он.


Марки-Зај је нагласио да ће Мађарска добити више средстава од ЕУ само ако Орбан оде са власти. Рекао је да држава треба да донесе мере против корупције и да се придружи Европском јавном тужилаштву како би имала приступ 1,5 милиона форинти по глави становника, што је део који јој припада.


„Орбан то никада неће учинити, јер би завршио као његов бугарски колега“, рекао је Марки-Зај, мислећи на бившег бугарског премијера Бојка Борисова, који је недавно ухапшен након истраге Европског тужилаштва.


Ако садашња опозиција формира следећу владу, Мађарска ће се, како је рекао, одмах придружити Европском тужилаштву, а политичари ће одговарати: "Мађарска неће више бити земља у којој кривична дела немају последице. Опозиција је спремна да уведе евро у року од пет година, а до тада ћемо снизити цене јачањем форинте и смањењем ПДВ-а. Нова влада би такође решила кризу са горивом коришћењем субвенција, стратешког стварања залиха и смањења пореза".


Опозиција не жели да више стотина хиљада људи напусти земљу, а Европа је та која се мора довести у Мађарску, рекао је он и додао да је то је немогуће урадити са Виктором Орбаном, већ уз помоћ ЕУ и НАТО-а. Како је рекао, Мађарска треба да буде лојална чланица ЕУ и НАТО-а „уместо да стално издаје своје савезнике“.


Марки-Зај је рекао да је лаж да опозиција жели да пошаље трупе у Украјину: "Опозиција подржава став НАТО-а да не шаље трупе у Украјину", рекао је и напоменуо да је поднео кривичну пријаву због навода да су опозиционе странке хтеле да се пошаљу мађарске трупе у Украјину.