Марки-Зај каже да ће протерати Груевског

Kандидат удружене мађарске опозиције Петер Марки-Зај најавио је да ће, уколико победи на парламентарним изборима, протерати бившег македонског премијера Николу Груевског, који живи у азилу у Мађарској.


Kако су пренели македонски медији, Марки-Зај је на друштвеним мрежама најавио да ће осим Груевског, протерати и јорданског бизнисмена Заифа Нафија и „друге криминалне мигранте које је населио Фидес“.


„Ограда ће остати, али ћемо изручити Николу Груевског из Македоније, Заида Нафу из Јордана и друге криминалне мигранте које је настанио Фидес“, написао је Марки-Зај на Твитеру и подсестио да је о томе већ говорио 23. октобра на једном скупу.


Kонзервативац Петер Марки-Зај биће јединствен кандидат опозиционог фронта, који ће се на парламентарним изборима наредне године супротставити дугогодишњем мађарском премијеру и лидеру Фидеса Виктору Орбану.


Бивши македонски премијер и дугогодишњи лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски је у новембру 2018. добио азил у Мађарској, након што је побегао из Северне Македоније да би избегао издржавање двогодишње затворске казне, на коју је правоснажно осуђен у случају незаконите набавке луксузног мерцедеса.


Будимпешта је одбила захтев Северне Македоније да екстрадира Груевског, против којег се у Скопљу води још неколико кривичних поступака за злоупотребу власти и криминал док је био на месту премијера. Међу тим судским поступцима је и организовање насиља у Собрању у априлу 2017. како би спречио тадашњу опозицију која га је победила на парламентарним изборима да преузме власт.