Марки-Зај: Млади и разочарани су са нама

"Након 12 година владавине Виктора Орбана, опозиција је коначно схватила да је једини начин да победимо његову странку Фидес каже за "Нову" Петер Марки-Зај, заједнички кандидат који ће предводити опозиционе партије на изборима.


Парламентарни избори у Мађарској биће одржани на пролеће, а по први пут Орбану ће на црту изаћи само један човек, који је изабран на примарним изборима опозиције. Петер Марки-Зај има свега три године политичког искуства и као практично аутсајдер излази на црту ауторитарном премијеру Виктору Орбану, пише "Нова".


За ову телевизију, он је говорио о томе како је дошло до дуго ичекиваног уједињења опозиције и како ће се суочити са највећим противником – непоштеном предизборном трком.


"Након 12 година владавине Виктора Орбана, опозиција је схватила да је једини начин на који можемо да победимо Фидес један заједнички кандидат. Мислим да су сви свесни ситуације у Мађарској и потешкоћа са којима се суочавамо. Овде нема слободе медија, има појединих независних медија, али су све регионалне новине под контролом Фидеса, као и ТВ канали. Прљаве кампање се воде против нас, а понекада и кампање пуне мржње против миграната, геј популације и сличних група. Избори нису фер, опозиција готово да није имала шансе да се уједини", каже лидер мађарске опозиције.


Пут до коначног уједињења, како истиче Марки-Зај, није био нимало лак: "Ја нисам каријерни политичар, али ме је увек занимала политика. Успео сам да победим на изборима у мом родном граду Ходмезовашархели и тада се родила идеја да бисмо исто могли да урадимо и на државном нивоу. Kада смо разговарали о изборима, сложио сам се да будем заједнички кандидат само ако се све партије опозиције уједине и подрже ме. Рекао сам свима - можемо да поставимо пример. Можемо да докажемо да постоји рецпет за рад против Фидеса, ако се ујединимо", поручује кандидат опозиције за премијера Мађарске.


После одређеног времена, успео је да добије подршку осталих опозиционих партија, које су пристале да опозиција организује такозване примарне изборе - оне који ће одлучити јединственог кандидата.


"Странке су се сложиле да одржимо примарне изборе. У првом кругу је прошло нас троје, а ја сам већ имао већу подршку од Гергеља Kарачоња, актуелног градоначелника Будимпеште. Kарачоњ и ја смо се сложили да би избор Kларе Добрев, трећег кандидата који је прошао у првом кругу, био рецепт за катастрофу. Сложили смо се да само један од нас двојице може бити предводник опозиције. Он је на мене преусмерио подршку својих гласача и сада предводим три партије у, надам се, победу", каже Марки-Зај.


Иако се опозиција званично ујединила, поједини проблеми су остали. Партије се боре за своје место у парламенту и свако жели што већи број гласова. Све је то игра моћи, каже изабрани лидер опозиције, који је спреман да се ухвати у коштац са нефер условима изборне трке.


"Овог пута, имамо једног кандидата и листу. Програм још увек није потпуно усаглашен, али договорили смо се за око 90 одсто ствари. Нашли смо компромис око најважнијих питања, а сада смо покренули нову кампању за референдумска питања. Први пут током 12 година, чини се да имамо шансе да победимо Фидес и Орбана", каже.


Највећа препрека са којом се опозиција суочава су неједнаке шансе и средства, што не треба да чуди обзиром на режим који је Виктор Орбан годинама и с великом пажњом градио.


"Финансијски, рекламно и на све остале начине ми смо у заостатку. Фидес има неограничена финансијска средства и контролу над рекламним агенацијама. Имају плаћене рекламе на многим друштвеним мрежама, 20 пута више времена од опозиције. Свих шест опозиционих партија добиле су мање рекламног простора од Фидеса, толико је систем једностран", објашњава он.


Упркос мишљењу многих, Марки-Зај као конзервативни кандидат, успео је да ситуацију преокрене у своју корист и оствари оно што су многи сматрали незамисливим - да заслужи подршку оних који никако не спадају у његову циљну групу - млади, који користе друштвене мреже, као и маргинализоване групе. Орбанов такмац је свестан да од њега људи то нису очекивали, али он није обичан конзервативац.


"Испоставило се да сам успео да добијем подршку младих захваљујући инфлуенсерима и јутјуберима. Поред тога, подржавају ме и конзервативци. Предност тога што сам независни кандидат је што привлачим многе групе и било ко може да се идентификује са мном. Привукли смо многе разочаране гласаче Фидеса, а то је група у коју и ја спадам", додаје.


Kампања коју води релативно је другачија од онога на шта су гласачи навикли. Присуство у мањим градовима и срединама је од виталног значаја, али поред тога неопходан је и фактор изненађења.


"Ми немамо моћ Фидеса и присуство у медијима, тако да морамо да будемо другачији и креативни како бисмо дошли до гласача. Морате да их изненадите, шокирате, и користите необичне методе. То смо и урадили са инфлуенсерима, поред тога потребан вам је герила маркетинг и снажна кампања од врата до врата. Млади, неодлучни и разорачани гласачи Фидеса су наша најбоља шанса", закључио је Марки-Зај.