Марки-Зај наљутио Мађаре из Украјине

Недавни коментари кандидата опозиције за премијера изазвали су бурну реакцију Мађара из украјинског Закарпатја. Они траже од мађарских партија и политичара да престану да користе чланове те заједнице за кампању, с обзиром на њихову тешку ситуацију.


У интервјуу датом у недељу, Петер Марки-Зај је рекао да су многи закарпатски Мађари, који су побегли у Мађарску како би избегли руско-украјински рат, гласачи Фидеса, "којима је сада лакше да гласају за владајућу партију на предстојећим изборима". Он је додао да „не можемо искључити да су многи закарпатски Мађа-ри који се склањају у Мађарску такође проруски оријентисани“.


Говорећи о предстојећим парламентарним изборима 3. априла, Петер Марки-Зај је у вези са закарпатским Мађарима са двојним држављанством, који су протеклих дана пребегли из Украјине у Мађарску, рекао: „Да су на дан избора морали да пређу границу како би гласали у Мађарској, то би могли да учине само у насељима где је регистровано најмање 200 људи за гласање. Сада не морају да прелазе границу, јер су већ овде. Дакле, мислим да је осамдесет хиљада људи који су дошли, значајан број и сви они ће моћи свакако лакше да гласају када су већ у Мађарској."


Након што је рекао да верује да је премијер Виктор Орбан делимично одговоран за избијање руско-украјинског рата, Марки-Зај је истакао да „не треба искључити могућност да многи Мађари из Закарпатја, који су дошли у Мађарску последњих дана, могу бити проруски оријентисани“.


Омладинска организација Закарпатског мађарског културног удружења (КМКС ИС), која је партнер Фидесовог подмлатка Фиделитас, реаговала је на ове коментаре, на Фејсбуку.


„Још једном су нас шутнули колико су могли, када је кандидат политичке левице дао свој уобичајени видео-интервју. Уместо да нас остави на миру, поготово сада, он је још једном окренуо против нас сународнике у Мађарској, због своје кампање“, наводи Закарпатска омладинска организација.


"Могли смо од Марки-Заја да сазнамо у директном преносу да су Мађари из Закарпја присталице Фидеса и да ће, након што неки од њих побегну у Мађарску, лакше гласати за владајућу странку. Позивамо све у матичној земљи да не наседају на опозициону пропаганду. Подсетимо колико је пута мађарска левица хушкала јавност на Мађаре који живе изван граница матичне земље“, додаје КМКС ИС.


У овим временима, пише омладинска организација, потребни су нам разборитост и национално јединство, било да живимо у Будимпешти или Берегшашу.


„За жаљење је то што су одређене мађарске опозиционе странке одабрале мађарску заједницу у региону у овој тешкој ситуацији, за потребе своје кампање. Жалосно је и то што те странке настоје да прикупе гласове у својој кампањи за предстојеће опште изборе у Мађарској, тако што подстичу тензије између Мађара у матици и мађарских заједница ван граница. Закарпатски Мађари су такође чиниоци мађарске нације, без обзира на њихову физичку одвојеност током неколико протеклих деценија, због чега смо поздравили владин програм јединства“, саопштила је ова оганизација, тражећи од мађарских партија и политичара да престану да користе чланове заједнице за кампању, с обзиром на њихову тешку ситуацију.